Ekonomija

Hakeri napali najveću svetsku kompaniju za preradu mesa, uključen FBI

Kibernetički napad na najveću svetsku kompaniju za preradu mesa JBS paralisao je velike delove proizvodnje u Severnoj Americi i Australiji.

JBS je izvestio američku vladu o napadu u nedelju, rekla je portparolka Bijele kuće u utorak.

Brazilska kompanija JBS potvrdila je ranije putem svoje američke podružnice da je bila meta napada koji je pogodio servere na njenim IT sistemima u Severnoj Americi i Australiji. Trebat će neko vreme da se to reši, saopstio je JBS.

Američka vlada rekla je da su hakeri zatražili otkupninu. JBS je izvestio Belu kuću da je zahtev došao od kriminalne organizacije čije je sedište verovatno negde u Evropi.

Washington je već poručio ruskoj vladi da odgovorna država ne pruža utočište počiniteljima takvih napada, saopstila je Bela kuća. FBI je uključen i istražuje. Pet najvećih pogona za preradu mesa u SAD-u moralo je prestati s radom zbog napada, objavili su američki mediji pozivajući se na sindikate i zaposlene.

U Kanadi i Australiji takođe je znatno smanjena proizvodnja. Holding J&F Investimentos, kojemu pripada JBS, zapošljava više od 250.000 ljudi i prisutan je u 190 zemalja. Pre nekoliko sedmica kibernetički napad na najveći plinovod u SAD-u privremeno je prekinuo opskrbu gorivom u zemlji. Operater Colonial platio je hakerima otkupninu od 4,4 miliona dolara. Izvor-foto: Agencije i portali,krupljani

Categories: Ekonomija

Leave a Reply