Ekonomija

AKTUELNO: Pouzdana i nepouzdana vozila (medjunarodna anketa)

Ona poznata: Nisam toliko bogat da kupujem jeftine stvari. Kod automobila se to gleda preko pouzdanosti, bezbednosti, ekonomičnosti…Iako neki ljudi menjaju marke pri svakoj kupovini novog automobila, većina njih ipak je verna jednoj, najviše zbog pouzdanosti. What Car? je sproveo anketu na gotovo 13.000 vozača kako bi utvrdio koje automobile voze, i koliko kvarova su iskusili u poslednjih 12 meseci.

Za svaku od njih je od vlasnika traženo da kaže koliko je koštala popravka, i koliko je vremena proveo na popravci, piše Jutarnji.hr. Na bazi ovih podataka, napravljena je jedinstvena ocena pouzdanosti za svaki model. U istraživanje je uključeno ukupno 175 modela od 31 proizvođača automobila, zato ako kupujete automobil, ili ste samo razmišljali o promeni jer vam vaš ‘limeni ljubimac’ zadaje previše problema, ova lista je za vas.

NAJPOUZDANIJE MARKE

10. BMW

Ocena pouzdanosti: 95.2%

BMW je uzeo prvo mesto u četiri od ukupno dvanaest klasa automobila koje je What Car? Ispitao. Zvezdom njegovog asortimana se pokazala prethodna generacija Serije 1, koja je osvojila ocenu pouzdanosti od 99.2%, odmah nakon nje tu je X1 s 98.1%. Uz ovo, treba i pomenuti stariju Seriju 5 (E39) koja je proglašena najsigurnijom luksuznom limuzinom, a kabriolet i coupe Serije 2 se pokazao najpouzdanijim u ta dva segmenta.

9. Mazda

Ocena pouzdanosti: 95.2%

Dva Mazdina modela su ocenjena verodostojnim brojem od 98,0%: CX-3 i Mazda 6, što ih čini drugim najpouzdanijim modelima u svojoj klasi. Uz njih ponosno stoji i MX-5 sa 93.3%. Prosečna ocena pouzdanosti je jednaka BMW-ovoj: 95.2%.

8. Honda

Ocena pouzdanosti: 95.3%

Osim što je izuzetno praktičan hatchback, Honda Jazz je i veoma pouzdana s ocenom od 99.0%. Honda CR-V je takođe pouzdana opcija, bez obzira da li je reč o novom ili polovnom modelu. Najnoviji model je postigao 97.9%, a prethodna generacija 94.8%.

7. Kia

Ocena pouzdanosti: 95.9%

I Korejci su pouzdani, Kia je dobila 95.9%, a odmah iza nje se nalazi Hyundai. Prvaci ove korejske marke su SUV Sportage i premium limuzina Optima, a oba od njih su ocenjena s malo više od 96%. Odmah ispod njih nalazi se priključni hibrid Niro, koji je zaradio 95.8%, gotovo jednako kao Sportage i Optima.

6. Hyundai

Ocena pouzdanosti: 96.3%

Tražite maleni automobil koji vas neće izneveriti? U tom slučaju, Hyundaijevi modeli bi trebalo da budu na listi vašeg užeg izbora. Hatchback i20 je dobio gotovo savršenu ocenu od 99.3%, a odmah iza njega, s 98.8%, tu je još manji i10. Treba pomenuti i hibridni Ioniq, koji je postigao 97.4%.

5. Škoda

Ocena pouzdanosti: 96.4%

Prilikom sprovođenja ankete, sva tri vlasnika gradskog automobila Citiga rekli su da njihovi automobili nisu imali nikakve kvarove u poslednjih godinu dana, čime je Citigo postigao savršenu ocenu od 100%. Ako želite nešto s više prostora, Superb je isto snažan kandidat s rejtingom od 98.3%.

4. Mini

Ocena pouzdanosti: 96.8%

Prema rečima vlasnika Minija, Countryman je najpouzdaniji mali terenac s ocenom od 98.3%. Odmah iza njega ne zaostaje ni Clubman sa 97.1%, a hatchback model je osvojio 96.1%.

3. Toyota

Ocena pouzdanosti: 97.7%

Verovatnoća da ste u neformalnom razgovoru čuli da Toyota proizvodi neke od najpouzdanijih automobila je velika, ali i tačna. Kao i Škodin Citigo, Aygo je takođe stekao perfektnih 100% od svojih vlasnika, a nešto veći Yaris ne zaostaje s 99.7%. Pouzdani su i Toyotini hibridni modeli: Corolla je dobila 98.4%, a Auris 97.4%.

2. Mitsubishi

Ocena pouzdanosti: 97.9%

Prva tri mesta su pripala Japancima, a drugi je Mitsubishi. Izuzetno impresivnim se pokazao plug-in hibrid Outlander, koji je Mitsubishi ‘gurnuo’ na drugo mesto ove liste. Postigao je ocenu pouzdanosti od 97.8%, a samo 13% vlasnika je navelo neki problem u poslednjih godinu dana.

1. Lexus

Ocena pouzdanosti: 98.7%

Činjenica da su većina Lexusovih modela hibridni, što im daje još jedan pogonski sklop da se ‘pokvari’, njegov izuzetno visoki nivo pouzdanosti je još impresivniji. NX i RX SUV-ovi su postigli više od 99% prilikom sprovođenja istraživanja, osvojivši Lexusu zlatnu medalju.

NAJMANJE POUZDANE MARKE

3. Tesla

Ocena pouzdanosti: 88.6%

Poznato je da je Tesla imala mnogo problema s kvalitetom izrade u Modelu S i X. Verovatno se zbog ovog našla tako nisko na ovoj lestvici. Ipak, njena budućnost izgleda obećavajuća. Noviji Model 3 je na vrhu segmenta električnih automobila s ocenom pouzdanosti od 99.4%.

2. Renault

Ocena pouzdanosti: 87.6%

Uzevši u obzir ocenu pouzdanosti od 88.6%, izgleda da su vlasnici Renault Kadjara pretrpeli mnogo u poslednjih godinu dana. Međutim, malo manji Captur se pokazao prilično pouzdanim s 95,0%.

1. Land Rover

Ocena pouzdanosti: 78.2%

Iako su Land Roverovi automobili na dobrom glasu, i to ne samo po pitanju pouzdanosti, izgleda da to baš i nije tako. Discovery Sport i Range Rover Sport su se pokazali najmanje pouzdanim automobilima, s rezultatima od 73.1%, odnosno 74.2%. Zapravo sva tri najmanje pouzdana luksuzna SUV vozila nose Land Roverov znak. Izvor: Agencije i portali Jutarnji.hr

Categories: Ekonomija

Leave a Reply