Društvo

Raseljeni Djakovčani posetili manastire u Metohiji

Grupa od oko 50 raseljenih Djakovčana, mahaom nastanjenih u centralnoj Srbiji I na severu KiM, posetila je manastire Pećka patrijaršija I Viskoi Dečani u Metohiji. Organizator posete bio je privremeni organ Opštine Djakovica sa trenutnim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Po rečima Milenka Miška Jovanovića, predsednika Privremenog organa Opštine Djakovica, iako je Djakovica već dugo vremena neosnovano ‘’zabranjen grad za Srbe’’, očekuje se da će u najskorijem period ponovo biti omogućene posete i manastiru Uspenja Presvete Bogorodice u gradu pod Čabratom, ali I djakovačkim pravoslavnim grobljima u naseljima Piskoti i Petrovac.

‘’Naša ruka pomirenja je I dalje iskreno ispružena doskorašnjim sugradjanima Albancima u Djakovici. Oni konačno moraju postati svesni da radikalizam I etničko čišćenjekoje se desilo 1999. Godine nad Srbima u tom gradu , nikome ne donosi dobro. Budućnost Djakovice je u multietničkom skladu, ili je neće imati niko. Možda nekome, nakon 22 godine od progona Srba I pune opstrukcije njihovog povratak,  izgleda nedostižnim, ali mi opredeljenje ne menjamo  I čekamo dan istinske slobode koji će označiti I naš konačni povratak u rodni grad. Što pre se to dogodi biće bolje svima u Djakovici I na Kosovu I Metohiji-rekao je Jovanović. Iyvor-foto: Agencije i portali

Categories: Društvo

Leave a Reply