Obrazovanje

AKTUELNO: Pred upis u novu školsku godinu

Uskoro pocinje prava upisna groznica. Naime, maturanti će nastavu u školama završiti tačno 25. maja (stručne škole mogu neki dan ranije ili kasnije), nakon čega će imati organizovane maturske radove u školama. Prijavljivanje kandidata za prijemne ispite na fakultetima planiran je u periodu od 23. do 26. juna. Liste prijavljenih kandidata ističu se poslednjeg dana, odnosno 26. juna, nakon čega budući brucoši neće imati pravo da se prijavljuju, odnosno ne u ovom upisnom roku.

Prijemni ispiti ce biti organizovani u period od 28 juna do 2 jula, a rezultate možemo očekivati najkasnije do 5. jula, dok će konačni rezultati biti objavljeni 12. jula.

Budući brucoši psihologije na Filozofskom fakultetu imaće veliki zadatak kako bi upisali studije, odnosno kako bi obezbedili budžetska mesta. Nije tajna da je psihologija sve više popularna među studentima, koji iz svih krajeva zemlje dolaze kako bi se usavršavala u ovoj oblasti.

Psihologija se kao poseban departman izučava na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Po godini se upisuje 88 studenata, od kojih 80 ima budžetski status, dok preostalih osmoro brucoša mora da plati školarinu u iznosu od 118.549 dinara.

Da bi upisali psihologiju, zainteresovani kandidati će polagati test znanja i test opšte informisanosti. U pitanju su testovi koji se polažu pismeno i koju uključuju različite naučne oblasti. Prema rečima zaposlenih na fakultetu, test se sastoji uglavnom od zatvorenih pitanja (na zaokruživanje), dok će manji deo biti na dopunjavanje.

Broj pitanja varira iz godine u godinu, a prema rečima profesora Aleksandra Baucala, za prijemni je dovoljno pripremiti jedan udžbenik koji se nalazi u informatoru za prijemni.

Na prijemnom ispitu kandidat može osvojiti najviše 60 poena. Izvor-foto: Agencije i portali

Categories: Obrazovanje

Leave a Reply