Ekonomija

Šansa za visokokvalifikovane radnike zapadnog Balkana: Uskoro lakše do posla u EU

Predsedništvo Veća EU i predstavnici Evropskog parlamenta postigli su privremeni dogovor o nacrtu direktive kojom se uspostavljaju uvjeti za ulazak i boravak visokokvalificiranih državljana trećih zemalja, među kojima zapadnog Balkana, koji dolaze u EU raditi i živeti. Reč je o svojevrsnom updateu direktive o plavoj karti.

Piše: A. DUČIĆ

Plavom kartom se utvrđuju uslovi za ulazak i boravak visokokvalifikovanih državljana zemalja izvan EU, koji žele raditi visokokvalifikovani posao u zemlji EU.

Podnosioci zahteva za plavu kartu EU-a trebaju predočiti valjani ugovor o radu ili obavezujuću ponudu za posao za najmanje šest meseci (ranije je bilo za najmanje godinu) nudeći platu koja iznosi najmanje 1,5 prosječne bruto godišnje plate u toj zemlji EU, dokaz da imaju potrebne kvalifikacije, valjanu putnu ispravu i, ako je to potrebno, vizu, te dokaz o zdravstvenom osiguranju. Zahvaljujući novim pravilima, koja će zameniti već postojeća, dodatno će se uskladiti uslove ulaska i boravka visokokvalifikovanih radnika te povećati privlačnost plave karte EU. Cilj tog sistema je privući i zadržati visokokvalifikovane radnike, posebno u sektorima koji se suočavaju s nedostatkom kvalifikovane radne snage.

To se namerava postići smanjivanjem praga plate za prihvat, omogućivanjem nižih pragova plata za osobe koje su nedavno diplomirale ili u zanimanjima u kojima postoji potreba za radnicima, smanjivanjem minimalnog trajanja ugovora o radu na šest meseci te proširivanjem područja primene na visokokvalifikovane radnike iz sektora informacijskih i komunikacijskih tehnologija (IKT).

Nadalje, olakšavanjem mobilnosti unutar EU, među ostalim smanjivanjem minimalnog perioda boravka u prvoj državi članici, pojednostavnjenjem i ubrzanjem postupka ostvarivanja prava na mobilnost te omogućivanjem zbrajanja perioda boravka u okviru različitih sistema u svrhe stjecanja statusa osobe s dugotrajnim boravkom. Također, ići će se i na spajanje porodica i omogućivanje neograničenog pristupa tržištu rada za bračne drugove ili partnere nosioca plave karte

Dodatne novine će biti pojednostavnjenje postupaka za priznate poslodavce, uvođenje pravila da države članice mogu dopustiti nosiocima plave karte EU da se bave samostalnim djelatnostima ili drugim dodatnim profesionalnim djelatnostima, kao i pružanjem zaštite, posebno u slučaju nezaposlenosti, proširivanje područja primene i na članove porodica građana EU koji su državljani trećih zemalja te na korisnike međunarodne zaštite.

Privremeni politički dogovor pre službenog postupka donošenja trebaju potvrditi Veće i Europski parlament.Izvor-foto: Agencije i portal, krupljani

Categories: Ekonomija

Leave a Reply