Ekonomija

Oktoberfest otkazan i ove godine

Najveće narodno slavlje na svetu, Oktoberfest u Muenchenu, zbog pandemije koronavirusa neće biti održan ni ove godine, saopštio je bavarski premijer Markus Soeder u ponedeljak.

“Oktoberfest niti ove godine neće biti moguć”, rekao je bavarski premijer Markus Soeder nakon konsultacija s gradskom upravom grada Muenchena, javlja Hina.

Soeder je i ostalim gradovima u Bavarskoj, koje organizuju manifestacije po uzoru na Oktoberfest, preporučio da se i ove godine suzdrže od organizovanja slavlja. Gradonačelnik Muenchena Dieter Reiter je rekao kako je odluka donesena već sad jer “ne bi imalo smisla” čekati dalje s obzirom na opsežne pripreme koje ova manifestacija iziskuje.

“Za mene lično je ovo vrlo teška odluka”, rekao je Reiter.

Odluka o ukidanju ovogodišnjeg Oktoberfesta je donesena zbog prevelike opasnosti od širenja zaraze u napučenim šatorima u kojima se održava Oktoberfest, usprkos očekivanjima da će do septembra najveći deo građana biti cepljen.

Ovogodišnji Oktoberfest se trebao održati od 18. septembra do 3. oktobra. Prijašnjih godina, Oktoberfest je posećivalo po šest miliona posetilaca.

Poslednji Oktoberfest, koji je održan 2019. godine, gradu Muenchenu je ostvario prihode od 1,23 milijarde eura.

Prema ispitivanju javnog mnjenja što je objavio dnevnik Augsburger Allgemeine, 69 posto ispitanih Bavaraca zalagalo se za to da se ove godine Oktoberfest ne održi.(Fena)

Categories: Ekonomija

Leave a Reply