Društvo

Danas je Medjunarodni praznik rada, 1. maj – Srećan praznik!

Današnji Međunarodni praznik rada – 1. maj širom sveta ove godine, zbog pandemije virusa korona, većinom neće biti obeležen na tradicionalan način – okupljanjima u prirodi i prigodnim manifestacijama – urankom. Izletišta na Partizanskoj česmi, Radanu, Kukavici, Vlasini, koja su uvek za Prvi maj bila omiljena destinacija žitelja 13 opština Jablaničkog i Pčinjskog okruga, danas nisu bila mesto okupjanja velikog broja naših sugrađana kako je to uobičajeno za pomenuti praznik, a podsećamo da su merama Vlade i naredbama kriznog štaba Civiln zaštite zabranjena i sva okupljanja više od dve osobe na jednom mestu.

Praznik je ustanovljen kao znak sećanja na 1. maj 1886. godine kada je više desetina hiljada radnika u Čikagu izašlo na ulice zahtevajući bolje uslove rada i osmočasovno radno vreme.

Organizatori protesta prethodno su uputili zahteve poslodavcima i vlastima tražeći da ih ispune do tog datuma.

Radnici su zaheve izrazili u paroli “tri osmice” – po osam sati rada, odmora i kulturnog uzdizanja.

Kao odgovor, usledila je represija, a u sukobima sa policijom bilo je žrtava i ranjenih na obe strane. Sedmorica sindikalnih aktivista osuđeno je na smrti.

Drugi kongres Radničke internacionale odlučio je da od 1890. godine širom sveta Prvog maja budu organizovane masovne manifestacije, demonstracije i štrajkovi, kao jedan od vidova klasne borbe, što je do kraja 19. i početkom 20. veka dobilo masovne razmjere.

Categories: Društvo

Leave a Reply