Društvo

Preminuo Žika Obretković, živopisna legenda beogradskih ulica

Žika Obretković, jedna od urbanih legendi Beograda, pesnik, ulični svirač, zabavljač, uvek u odelu sa cvetnim motivima i pletenom torbom preko ramena, preminuo je 23. aprila u staračkom domu, objavio je na „Fejsbuku“ njegov prijatelj Milorad Daca Stojaković.

Poslednjih godina Žika Obretković je često mogao da se vidi na uglu Makedonske i Nušićeve ulice kako pevuši ili razgovara sa prolaznicima. Neretko bi recitovao neobične stihove o zelenoj salati, „zelenici“ dok bi pesmu prekidala melodija njegove frule. Žika Obretković je uvek, ili skoro uvek bio odeven u šarenu majicu i pantalone sa cvetnim motivima, po čemu je bio prepoznatljiv.

Obretković se pojavljivao i u emisiji „Šoder Lista“ koja je emitovana na trećem kanalu Radio Televizije Beograd. Žika je u toj emisiji bio često specijalni gost.

Obretković je objavio i nekoliko knjiga pesama, a jedna od njih nosi naziv „U celini i celosti“, kako se i zvala njegova rubrika u Minimaksovoj radio emisiji „Tup-tup“, a u kojoj je Žika, kao stalni gost, govorio viceve „bez veze“.

Kako je na Fejsbuku preneo njegov prijatelj Milorad Daca Stojaković Živorad Žika Obretković je preminuo 23. aprila u staračkom domu.rts

Categories: Društvo

Leave a Reply