Društvo

Vrbica u Leskovcu (foto)

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Lazarevu subotu ili Vrbicu. Praznik Lazareva subota uspomena je na poslednje čudo Hristovo pred Nedelju stradanja, smrt i Vaskrsenje. Praznik ima značenje pobede života nad smrću.

U hrišćanstvu današnji praznik označava pobedu života nad smrću, na bogosluženjima se pominju stradanja Hristova i vaskrsnuće Lazarevo kao garancija za vaskrsenje svih vernika. Ovaj praznik je dan dečije radosti, mnoge porodice ga slave kao krsnu slavu.

Posebno je danas bilo svečano u leskovačkoj crkvenoj porti gde su decu svečano odevenu dovodili roditelji, kao i deke i bake. Evo nekoliko fotografija koje je okom kamere zabelezio nas lutajuci reporter. Simbol ovog praznika je vrbova grančica, venčić i obavezno zvono koje sve nas asocira na rano detinjstvo. Povodom ovog praznika humanost na delu pokazala je i ovoga puta organizacija Kolo srpskih sestara. U posebnom delu Crkve Odžaklije bio je postavljen mali štand sa slatkišima i kutija u koju su oni koji su ih kupovali mogli da ostave novac kao dobrovoljni prilog. Današnji praznik najavljuje sutrašnji – Cveti, kada je Isus Hristos svečano ušao u Jerusalim.

Categories: Društvo

Leave a Reply