Društvo

Otkriven spomenik žrtvama akcije „Bljesak“

Srpski član i predsedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsednik Republike Srpske Željka Cvijanović otkrili su danas u Gradišci spomen-obeležje vojnicima i civilima poginulim u zločinačkoj hrvatskoj vojno-policijskoj akciji „Bljesak“ na Zapadnu Slavoniju 1. i 2. maja 1995. godine.

Dodik i Cvijanovićeva su spomenik za 1.241 poginulo lice srpske nacionalnosti iz Zapadne Slavonije otkrili zajedno sa gradonačelnikom Gradiške Zoranom Adžićem i predsednikom Udruženja proteranih Srba iz zapadne Slavonije Krstom Žarkovićem.

Otkrivanju spomenika prisustvovali su i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović, narodni poslanik Ognjen Žmirić u ime Narodne skupštine Republike Srpske, kao i predsednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić.

Među prisutnim su i predstavnici grada Gradiške, Trećeg pešadijskog (Republika Srpska) puka, nevladinih organizacija i udruženja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, kao i Udruženja proteranih Srba iz Zapadne Slavonije.

Nakon otkrivanja spomenika služen je pomen poginulim i položeni venci i cveće.

Pre otkrivanja spomenika služen je parastos u crkvi Pokrova Presvete Bogorodice.

Spomenik za 1.241 poginulo lice srpske nacionalnosti iz Zapadne Slavonije od 1991. do 1995. godine izgrađen je nedaleko od mosta na reci Savi.

Oko 16.000 pripadnika hrvatskih oružanih snaga je 1. maja 1995. godine napalo 15.000 Srba u zapadnoj Slavoniji i oko 4.000 vojnika Republike Srpske Krajine, koja je bila pod zaštitom UN.

U operaciji „Bljesak“ 1. i 2. maja 1995. godine ubijeno je ili se vodi kao nestalo 283 Srba, od kojih 55 žena i 11 dece.

Za ove zločine niko nije odgovarao. Izvor-foto:RTRS

Categories: Društvo

Leave a Reply