Ekonomija

AKTUELNO: Rebalans budžeta za novi paket mera privredi i građanima kao nastavak borbe protiv pandemije i za rast privrede

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali izjavio je da se rebalans budžeta za 2021. godinu radi kako bi država nastavila borbu protiv pandemije, podstakla privredni rast i umanjila negativne posledice krize po građane i privredu.

Mali je, govoreći na sednici skupštinskog Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava, najavio da će se ove i naredne nedelje pred poslanicima naći 12 zakonskih rešenja iz oblasti resornog ministarstva, a da je jedan od njih i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu za 2021. godinu.

Rebalansom je, kako je objasnio, izdvojen novac za realizaciju trećeg paketa mera podrške građanima i privredi, koji je vredan 257 milijardi dinara.

On je naveo da se država odlučila za treći paket mera podrške jer su se prethodna dva, koja su sprovedena prošle godine, dobro pokazala – sačuvana su radna mesta i proizvodni pogoni, a pad BDP-a je bio najmanji u Evropi.

Prema njegovim rečima, i treći paket mera je usmeren na pomoć građanima i privredi, a posebno je fokusiran na one sektore koji su najviše pogođeni krizom.

Ministar je naveo da su neke od mera iz trećeg paketa pomoći tri puta po pola minimalca za sva mikro, mala, srednja preduzeća i preduzetnike, 600 evra po autobusu za prevoznike u narednih šest meseci, pomoć gradskim hotelima 350 evra po krevetu i 150 evra po sobi.

Zaposleni u turističkim i rentakar agencijama, ugostiteljstvu, turistički vodiči i samostalni umetnici dobiće, ukoliko poslanici usvoje rebalans budžeta, dva puna minimalca, precizirao je on.

Mali je, kada je reč o direktnoj pomoći građanima, ponovio da je trećim paketom mera predviđena pomoć za građane na Kosovu i Metohiji, i to 100 evra za sve odrasle i decu, a 200 evra za nezaposlene punoletne građane.

Prema njegovim rečima, pomoć će se realizovati u saradnji sa Kancelarijom za Kosovo i Metohiju, s tim što građani iz južne srpske pokrajine neće morati da se prijavljuju za tu pomoć.

Pomoć od 60 evra dobiće svi punoletni građani Srbije koji se prijave od 28. aprila do 15. maja na portalu Poreske uprave, pri čemu će prvi deo od 30 evra biti na računima građana u maju, a drugi u novembru.

Takođe, kako je napomenuo, treći paket predviđa, pored 60 evra, i dodatnih 50 evra za penzionere i dodatnih 60 evra za nezaposlene punoletne građane koji su bili registrovani u NSZ u četvrtak, 15. aprila.

Mali je podsetio na to da treći paket podrazumeva i pomoć privredi kroz dve garantne šeme – jedna je produžetak prošlogodišnje, a druga je nova za ona preduzeća koja su u većim finansijskim problemima.

Saopštenje Vlade RS

Categories: Ekonomija

Leave a Reply