Ekonomija

Švajcarski poljoprivrednici zakopavaju gaće u zemlju, šta mislite zašto?!

U mnogim delovima Švajcarske poljoprivrednici i vlasnici bašta, u sklopu naučne studije o kvalitetu zemljišta, zakopavaće beli pamučni donji veš.

Stručnjaci vele da to ima za cilj povećanje poljoprivrednih prinosa, ne samo veštačkim đubrivima, pesticidima i GMO tehnologijom, već i gljivicama i drugim mikroorganizmima. Zato su pribegli manje konvencionalnim metodama i pozvali švajcarske poljoprivrednike da u sklopu istraživanja u zemlju zakopavaju pamučne gaće.

Decenijama je poznato da mikorizne gljive mogu biti korisne u poljoprivredi – barem u teoriji. U praksi niko zaista nije proučavao efekat ove simbioze biljaka i gljiva. Ali kako stručnjaci navode, do sada su čak i giganti agrotehnologije prepoznali potencijal ovih pojačivača prirodnog rasta i sve više koriste mikorizu.

Stručni tim agronoma je, međutim, otišao korak dalje. On su uspeli da nagovore dobar deo švajcarskih poljoprivrednika da se uključe u istraživanje. U kratkom periodu, biolozi su dobili na raspolaganje 60 eksperimentalnih parcela za rad, svaka veličine 200 kvadratnih metara u raznim kantonima, kako bi dobili što precizniji uvid u raznolikost stanja tla.

Iinstitut za istraživanja dobrovoljcima koji su se prijavili za učešće u ovom istraživanju šalje dvoje pamučnih gaća, a njihov zadatak je da ih zakopaju u svojoj bašti ili na njivi. Posle određenog vremena gaće treba iskopati da bi se ispitalo u kakvom su stanju, što će biti pokazatelj u kolikoj su meri mikroorganizmi iz zemljišta uspeli da razgrade pamučni materijal od koga su izrađene.

Jedne gaće biće iskopane i fotografisane posle mjesec dana, a druge posle dva meseca. Potom će se digitalnom metodom analizirati razgradnja prirodnih vlakana. Što je zemljište zdravije, veš će imati više rupa. To će biti pokazatelj stanja zemljišta – tvrde rukovodioci projekta. Izvor-foto: Agencije i portali, krupljani

Categories: Ekonomija

Leave a Reply