Društvo

TUŽNO SEĆANJE NA GENOCID KOD GRDELIČKOG ŽELEZNIČKOG MOSTA! Most u Grdeličkoj klisuri je simbol stradanja tokom zločinačkog NATO bombardovanja!

Danas se navršilo 22 godine od bombardovanja putničkog voza na ulazu u Grdeličku klisuru. Ovo je jedan od najstravičnijih događaja tokom zločinačkog  NATO bombardovanja naše zemlje 1999. godine. Avioni NATO-a su 12. aprila, na drugi dan pravoslavnog Vaskrsa u 11 i 40 sati na ulazu u Grdeličku klisuru, 18 kilometara južno od Leskovca, sa nekoliko raketnih projektila direktno gađali i pogodili međunarodni putnički voz broj 393 Beograd – Solun. Zbog trenutno teške situacije izazvane koronavirusom danas nije održana zvanična komemoracija ali je medju najmilijim i najrodjenijima, familijom, rodjacima i prijateljima i u narodu, baš zbog svega toga, još više prisutno tužno sećanje na nevine ljudske žrtve. Medju porodicama, rodbinoma, ali i mnogobrojnim grdeličanima kako smo u telefonskom razgovoru imali prilike da čujemo uspomene ne blede i da ovakvi događaji ostaju urezani u čoveku dok je živ: Ovom prilikom prisutnima na pretu\noj komemoraciji se obratio gradiona;elnik Leskovca dr sci med Goran Cvetanovi’ koji je podsetio na tragi;an dogadjaj koji nikada ne’e biti yaboravljen.                   

 -Svi oni koji su živote izgubili, danas bi bili među nama, i da ova tragedija ne prestaje da boli.„Ovo proleće bi srećnijim učinio smeh deteta, plač bebe, svadbena zvona, slavlje napretka…Da se tog 12. aprila 1999. godine zločin nije desio, danas bi svi oni koji su živote izgubili bili među nama. Šetali bi ulicama i parkovima, kažu Grdeličani i očevici. Ni posle dvadesetjedne godine, agresija koja je zadesila našu zemlju ne prestaje da boli. Učinjen je genocid, zločin i velika nepravda. Nepravda koju smo možda oprostili, ali zločine nismo i nećemo zaboraviti. Nećemo zbog svih žrtava, zbog dece koja bi sada školu pohađala, diplome u rukama imala… Zbog njih ćemo se sećati. Zbog njih ne opraštamo i ćemo pamtiti. Tog drugog dana Vaskrsa, najveselijeg praznika, zavijeni smo u crno. To nikada nećemo zaboraviti, kaže u telefonskom razgovoru Nina iz Surdulice čiji su najmiliji stradali u raketiranom vozu i dodaje: -Dužni smo im da ih se sećamo, kako se njihova sudbina ne bi ponovila. Večna im slava!“ U trenutku raketiranja putnički voz je bio pun putnika i kretao se iz pravca Niša prema Vranju. Most u Grdeličkoj klisuri je simbol stradanja tokom zločinačkog NATO bombardovanja! Prema izjavama dvojice mašinovođa, Bobana Kostića i Gorana Mikića iz Niša, voz je iz niške stanice 12. aprila 1999. godine krenuo sa 15 minuta zakašnjenja, a u to ratno vreme, niko nije proveravao koliko je putnika u vagonima međunarodnog voza. Iz NATO aviona su ispaljena četiri smrtonosna projektila. Dva su pogodila voz, a dva su pala na drumski ‘’Sarajevski most’’ u blizini. Od prvog projektila, ispaljenog tačno u 11.39 časova, lokomotiva i prvi vagon su se odvojili od ostatka kompozicije, a drugi projektil spržio je treći vagon, dok je četvrti ostao zalepljen za šine.
Bombardovanje se desilo oko 11.40 po lokalnom vremenu. Raketa AGM-130 ispaljena sa NATO F-15E pogodila je most u trenutku kada je putnički voz prelazio preko mosta na liniji Beograd – Solun. Raketa je pogodila voz i uništila treći i četvrti vagon, dok most nije uništen. NATO je u cilju opravdavanja svog napada na putnički voz, u kojem su žive izgorele ili masakrirane civilne žrtve, prikazao video-snimak načinjen kamerom na avionu.                                                                                                                            

Prema kazivanju preživelih putnika i očevidaca prvi projektil pogodio je konstrukciju železničkog mosta i oštetio i električni vod, pa je voz stao. Kada su novinari stigli na teren mogli su samo da kostatuju da je dvadesetak beživotna tela bilo razbacano po terenu, da je bilo najmanje desetoro ubijeno, dosta povređeno. Pretpostavljalo se da je Južna Morava sa sobom odnela više desetina neidentifikovanih tela putnika. Sedam tela je bilo potpuno ugljenisano. Među povređenima je bilo i četovro dece. Sarajevski most u Grdeličkoj klisuri svakog 12. aprila večno će biti mesto tuge i podsećanja na genocide NATO zločinaca, poručuju najrodjeniji, familija, prijatelji i brojni Grdeličani. Mesto gde su se, kao i prethodnih godina, okupili najrodjeniji, bliža i dalja rodbina stradalih, predstavnici železničkih kompanija, lokalne samouprave, brojni građani, društvene organizacije, kako bi odali poštu poginulim putnicima granatiranog voza tokom zločinačkog NATO bombardovanja 1999. godine.

Categories: Društvo

Leave a Reply