Društvo

Savez logoraša: Nema puta pomirenja uz nepoštovanje srpskih žrtava

Savez logoraša Republike Srpske saopštio je da nema puta suživota i pomirenja, a ni države, ukoliko postoje oni koji podižu optužnice za obeležavanje Dana ruskih dobrovoljaca u Višegradu, a sa druge strane su im okoreli zločinci heroji, jer su ubijali srpsku nejač.

Saveza logoraša Republike Srpske poručio je to u ime svih logoraša koji su doživeli zlostavljanje, mučenje, ubijanje od onih koji danas imaju obraz da se javljaju i budu protiv odavanja počasti viteškim borcima, miroljubivim ljudima koji su stali u odbranu srpskog naroda od pomućenog uma i zverskih namera da zatru i ubiju sve što je pravoslavnog i srpskog roda.

Za njih su ti humani ljudi krivi što su, zajedno sa srpskim narodom i njihovom vojskom, sprečili naum istrebljenja i uništenja – navodi se u saopštenju.

Iz Saveza ističu da su za zlonamerni i neobjektivni Sud BiH, za udruženje “Žena-žrtva rata” iz Sarajeva okoreli zločinci heroji, jer su ubijali srpsku nejač, žene, decu i starce.

– Palili su i zatirali srpska ognjišta, za njih su heroji oni poput Nasera Orića koji je živim ljudima vadio oči, klao, sakatio sve one do kojih su došli, jer su bili Srbi. Za njih su heroji mudžahedini koji su igrali fudbal sa odsečenim srpskim glavama, za njih je heroj Alija Izetbegović koji je pozvao i obavljao smotru eskadrona smrti iz islamskih zemalja i davao im smernice i naređenja kako da se ponašaju prema Srbima – navodi se u saopštenju.

Za njih su heroji oni koji su ubijali, mučili, silovali zarobljene Srbe u 126 logora samo na području Sarajeva, a posebno slučaj Tarčin, dodaju u Savezu logoraša.

– Taj isti sud upravo oslobađa i povlači optužnice za te i takve zločince pod velom nedostatka dokaza. Za sud nisu dokazi odsečene glave, izvađene oči, na stotine, hiljadu ubijenih i umrlih u logorima širom BiH usled mučenja, batinanja, izglađivanja, silovanja – navodi se u saopštenju.

U Savezu smatraju da, a ako je to zemlja u kojoj treba da žive sa takvim sudom, te takvim odnosom prema srpskim žrtvama i ako je to put pomirenja i suživota, onda tog puta nema, a nema ni takve države.

U Višegradu se danas obeležavao Dan ruskih dobrovoljaca, koji je uvršten u kalendar značajnih istorijskih događaja Republike Srpske u znak sećanja na ruske borce stradale u Odbrambeno-otadžbinskom ratu. Autor: SRNA/RTRS

Categories: Društvo

Leave a Reply