Društvo

Rođeni Sarajlija imenovan u savetodavno rukovodstvo UN konferencije o klimatskim promenama

Saša Toperić, rođeni Sarajlija koji živi u Washingtonu, imenovan je članom Scotia grupe (SC26) prominentnih lidera u oblasti politike, nauke te biznisa izabranih iz celog sveta. Grupa je osnovana u martu ove godine sa ciljem izrade temelja konkretnih akcija kako bi se sprecile najgore posledice klimatske krize u svetu.

Kao član SC26 grupe, Toperić će raditi na smernicama koje će voditi ka uspehu 26. UN konferencije o klimatskim promenama koja će se održati u Glasgowu od 1. do 12. novembra ove godine. Osnovne teme kojima se SC26 bavi uključuju finansijska investiranja u tehnologije obnovljivih izvora energije, geopolitička pitanja energetske tranzicije, izgradnje koncenzusa Glasgow procesa te pripreme za post-pariske procese.

Neki od članova ove svjetski odbrane elite su i Karlos Salinas, bivsi predsednik Meksika, Kraljica Noor iz Jordana, princ El Hassan bin Talal, britanski lord Woolf of Barnes i lord David Howell, kuvajtski šeik Ali Ali Khalifa Al-Sabah, Kirsty Duncan, članica parlamenta Kanade, te brojni drugi članovi parlamenata, ambasadori i profesori poput Lawrencea Susskinda iz MIT univerziteta u Massachusetsu, Marka Welera iz Cambridge univerziteta u Londonu te Louise Richardson vicerektora Oxford univerziteta.

Toperić je trenutno viši izvršni potpredsednik Transatlantske mreže lidera iz Washingtona, a pre toga je bio direktor za projekte Mediterana, Bliskog istoka i zemalja Zaliva pri Istrazivackom centru na Johns Hopkins univerzitetu u Washingtonu.

Categories: Društvo

Leave a Reply