Ekonomija

I TOGA IMA: Drvo koje radja 40 vrsta voća?

Sem van Anek sa Univerziteta Syracuse zasadio je drvo koje rađa 40 različitih vrsta voća! Na granama tog drveta se tokom letnjih meseci mogu videti mnoge sorte šljiva, kajsija, bresaka, nektarina, višanja i badema.

Van Anek, inače nagrađivani umetnik, saznao je 2008. godine da će zbog manjka novca poljoprivredna eksperimentalna stanica blizu Newyorka biti zatvorena, a drveće u njenom voćnjaku posečeno.

Van Aneka, koji je odrastao na poljoprivrednom imanju, to je veoma rastužilo, posebno zato što su mnoga stabla u voćnjaku bila stara po 150 i 200 godina.

Osim toga, mnoge vrste u tom voćnjaku su bile izuzetno retke autohtone i stare sorte koje se više ne gaje.

Kako bi ih sačuvao Van Anek je kupio voćnjak, a onda godinu dana pokušavao da u delo sprovede ideju koja mu je sinula: želeo je da nakalemi svaku vrstu voća na jedno drvo.

Nakon pet mukotrpnih godina, Van Anek je uspeo da uzgaji drvo koje rađa 40 vrsta raznog voća. Kaže da je izuzetno ponosan na svoje dostignuće.

Anekovo drvo izgleda kao i svako drugo veći deo godine. Ali kada dođe proleće počinje prava eksplozija boja roze, ljubičastih, crvenih i belih pupoljaka.

A posle nekoliko meseci na granama počinju da rastu različite sorte bresaka, badema, višanja, kajsija, šljiva i nektarina. Iyvor-foto: Agencije i portali, krupljani

Categories: Ekonomija

Leave a Reply