Kultura

ZABELEŽENO: Bliski saradnici i prijatelji Zorana Radmilovića sa pregršt emocija o slavnom glumcu

Proteklog vikenda pala je i poslednja klapa snimanja dokumentarnog filma „Glumčina“ o pokojnom Zoranu Radmiloviću, niške City produkcije. Poslednje sekvence snimljene su u Beogradu i Novom Sadu, a o čuvenom Radmiloviću sa puno emocija pričali su njegovi prijatelji.

O glumcu, dramskom pesniku, pustolovu Zoranu Radmiloviću, valja i govoriti i ćutati – napisao je svojevremeno Muharem Pervić. Valja ga se sećati u ljubičastoj tami pozorišnog spektakla i tamnoj noći kada se vraćao svom domu. Kako god „valja ga se sećati“.

Snimanje filma počelo je njegovom rodnom gradu Zaječaru nakon 35 godina od smrti Zorana Radmilovića. Na scenariju je radio glumac Milan Caci Mihajlović, koji je za Zoranom radio punih 13 godina u brojnim predstavama, ne samo u “Radovanu III”. Zato je pristao da svoja sećanja prenese ljudima koji rade film, jer, kako je istakao, ako je iko to zaslužio, to je Zoran Radmilović koga nema već 35 godina, ali zahvaljujući njegovom delu on je izuzetno prisutan i dan-danas.

Reditelj Vladimir Ristić kazao je da je snimanje filma bilo opterećeno krajnje nepodsticajnom situacijom zbog epidemije, ali ipak i pod takvim uslovima uspeli su da rad na terenu konačno privedu kraju.

Film će po svojoj strukturi biti mozaičnog tipa. Imaće jednu liniju koja će pratiti Cacijeva svedočanstva na nivou biografskih podataka, zanimljivosti, anegdota i nekih dosad neobjavljenih priča. Sadržaće i svedočanstva ljudi koji su godinama sarađivali sa Zoranom u pozorištu i na filmu. Veliki oslonac je arhivski materijal, ogromna građa koja je ostala iza Zorana i koja predstavlja riznicu kulturne baštine Srbije

Film će premijerno biti prikazan na Danima Zorana Radmilovića, i to povodom dva jubileja: 75. godina od osnivanja zaječarskog pozorišta i 30. godina od osnivanja festivala.  Takođe, dokumentarac „Glumčina“ biće prikazan i na Filmskim susretima u Nišu, ali i na mnogobrojnim festivalima u zemlji i regionu..

Zoran Radmilović je rođen 11. maja 1933. godine u Zaječaru, a preminuo je 21. jula 1985. Odigrao je neke od najzapaženijih pozorišnih uloga i neke od najupačetljivijih u istoriji naše kinematografije. Izvor-foto:City Niš

Categories: Kultura

Leave a Reply