Kultura

Holivud reporter objavio kratki film o srpskom ostvarenju

Filmski časopis Holivud reporter objavio je kratki film u kome autor “Dare iz Јasenovca” Predrag Gaga Antonijević i izvršni producet filma Majkl Barenbaum govore o značaju tog ostvarenja, koje će od 5. febuara biti prikazivano u SAD.

Uz odlomke iz filma, koji govori o stradanjaju srpske dece i Srba kozarskog područja u koncentracionom logoru Јasenovac tokom postojanja ustaške Nezavisne Države Hrvatske, Antonijević je istakao da je NDH bila jedina zemlja na svetu koja je imala logore za decu.

On je naglasio da je stalna borba između dobra i zla i da ona nikada ne prestaje.

Majkl Barenbaum, koji je i stručnjak za Holokaust, navodi da je glavno pitanje bilo kako kroz oči deteta progovoriti o tome što se dešavalo u koncentracionom logoru.

Ovaj film je morao biti snimljen, jer su se stvari opisane u njemu – desile, ističe Barenbaum i navodi da se nada da će publika izvući zaključak da svaki čovek ima mogućnost izbora.

Film “Dara iz Јasenovca” prvo će biti predstaven pred publikom u SAD, da bi na proleće bio prikazan pred evropskom publikom, pa tako i u Srbiji 22. aprila, na dan proboja preživelih zarobljenika iz hrvatskog konc-logora.

Srbija je nominovala ovo ostvarenje za Oskar za strani film, a nalazi se i u konkurenciji za Zlatni globus.

Scenario je napisala Nataša Drakulić, a glavnu ulogu devojčice Dare igra Biljana Čekić iz Kozarske Dubice.

Zvanični trejler filma izazvao je veliku pažnju, posebno na prostoru bivše Јugoslavije. Autor: SRNA/RTRS

Categories: Kultura

Leave a Reply