Društvo

Džo Bajden položio zakletvu za 46.predsednika SAD

Džo Bajden položio je zakletvu u Vašingtonu uz strogi protokol, čime je zvanično postao 46. predsednik SAD Kamala Haris položila je zakletvu za potpredsednicu SAD. U govoru nakon polaganja zakletve, Bajden je pozvao na jedinstvo i poručio da će biti predsednik svih Amerikanaca.

Ceremonija inauguracija nazvana „Ujedinjena Amerika“ nije bila kao ranije, jer su organizatori i lokalne vlasti Vašingtona pozvali Amerikance da ne dolaze već da ceremoniju prate onlajn u svojim domovima. Bezbednost u Vašingtonu je pojačana dok je Pentagon saopštio da je uputio 20.000 vojnika Nacionalne garde.

Papa Franja rekao je danas američkom predsedniku Džou Bajdenu da se moli da ga Bog vodi u naporima da donese pomirenje u Sjedinjene Američke Države i među nacijama u svetu, preneo je Rojters.

U poruci koja je poslata neposredno pošto je drugi katolički predsednik SAD položio zakletvu, papa je izrazio nadu da će Bajden raditi na tome da američko društvo obeleži pravdom, slobodom, poštovanjem i dostojanstvom za svaku osobu, posebno za siromašne, ranjive i one čiji glas se ne čuje.

Potpredsednica Kamala Haris i njen suprug Dag Emhof ispratili su na kraju ceremonije bivšeg potpredsednika Majka Pansa i njegovu ženu Keren Pens iz Kapitola. (Fena)

Categories: Društvo

Leave a Reply