Ekonomija

Azijska tržišta: Indeksi pali, investitori povukli deo zarade

Na većini azijskih berzi cene deonica u utorak su pale, kao i na Wall Streetu dan pre, jer su ulagači odlučili povući deo zarade s tržišta nakon snažnog skoka tržišta u prvoj sedmici ove godine.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih deonica, bez japanskih, bio je oko 7.00 sati u minusu 0,2 posto.

Pri tom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks ojačao 0,4 posto, dok su cene deonica u Hong Kongu i Šangaju porasle između 0,7 i 1,3 posto. Ali, u Australiji i Južnoj Koreji pale su između 0,3 i 1,7 posto.

Azijske ulagače pokolebao je jučerašnji pad berzanskih indeksa na Wall Streetu s rekordnih nivoa, jer su ulagači odlučili povući deo zarade s tržišta nakon snažnog rasta cena deonica prošle sedmice, a uoči sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

“Prošla sedmioca je za tržišta deonica bila snažan, pa je ovaj pad cena posledica povlačenja dela zarade s tržišta”,  kaže Chad Padowitz, direktor u kompaniji Talaria Capital.

Uz to, ulagači su oprezni zbog političke nesigurnosti u Wasgingtonu, nakon što su juče demokratski poslanici u Kongresu započeli drugi pokušaj rušenja predsednika Donalda Trumpa s vlasti.

Iznieli su predlog rezolucije kojim traže njegov opoziv zbog podasticanja na pobunu nakon što su njegove pristalice prošle sedmice napale Kongres, pri čemu je smrtno stradalo petoro ljudi.

FBI je, pak, upozorio da se u Washingtonu i 50 glavnih gradova saveznih država planiraju oružani protesti uoči inauguracije predsednika Bidena 20. januara.

Ulagači su na oprezu i zbog toga što se bliži sezona objava poslovnih rezultata kompanija za poslednje tromesečje prošle godine.

U petak će nekoliko banaka, uključujući JPMorgan, objaviti rezultate, a idućih će sedmica finansijski izveštaji i procene kompanija o daljem poslovanju znatno uticati na smer tržišta, kažu analitičari, prenosi SEEbiz.

A na valutnim je tržištima vrednost dolara prema košarici valuta blago porasla.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, kreće se jutros oko 90,56 bodova, dok je juče u ovo doba iznosio 90,42 boda.

Pri tom je kurs dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 104,15 na 104,25 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na evropsku, pa je cena eura skliznula na 1,2150 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,2175 dolara.

Cene su nafte, pak, jutros blago pale, nakon jučerašnjeg rasta. Na američkom je tržištu cena barela skliznula 0,1 posto, na 52,20 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 0,15 posto, na 55,60 dolara.(Fena)

Categories: Ekonomija

Leave a Reply