Ekonomija

DRUGI PIŠU: Rusija više nego udvostručila izvoz prirodnog gasa gasovodom Turski tok

Snabdevanje Turske i Evrope gasom preko priobalnog gasovoda Turski tok povećalo se više nego duplo za godinu dana od pokretanja projekta, prema ruskom energetskom gigantu Gazpromu.

Gasovod je u petak obeležio godinu dana postojanja. Od kada je počeo da radi 8. januara 2020. godine, Gazprom je povećao stepen iskorišćenja za 2,2 puta, dok je za evropske kupce postao 2,5 puta veći, otkrio je izvršni direktor Aleksej Miler.

Gasovod dužine 930 kilometara preko dna Crnog mora isporučuje gas Turskoj i dalje evropskim državama, uključujući Grčku, Severnu Makedoniju, Bugarsku, Rumuniju, Srbiju, kao i Bosnu i Hercegovinu. Turska, Grčka i Severna Makedonija povećale su svoj uvoz ruskog gasa prošle godine, saopštio je Miler.

Srbija je postala poslednja zemlja koja je počela da prima gas gasovodom Turski tok. Svoju deonicu rute pokrenula je 1. januara, a vlasti predviđaju da će projekat pomoći da se znatno smanje cene gasa za srpska domaćinstva.

Pandemija je osakatila globalnu potražnju za energijom, a ukupni izvoz Gazproma u zemlje izvan ZND opao je za oko 10 procenata na godišnjem nivou, rekao je čelnik kompanije ranije pozivajući se na preliminarne podatke. Ipak, neke evropske države su se odlučile da pojačaju svoj uvoz gasa preko Gasproma. Prema Milerovim rečima, ukupno devet evropskih zemalja povećalo je kupovinu na godišnjem nivou, dok su zalihe za Holandiju i Slovačku dostigle rekordne nivoe u 2020. godini.S. V. logicno

Categories: Ekonomija

Leave a Reply