Društvo

Proslava Badnjeg dana i Božića u Vraki i Skadru

Sa blagoslovima Njegovog blaženstva arhiepiskopa tiranskog, dračkog i cele Albanije g. dr Anastasija Janulatosa i Njegovog Preosveštenstva episkopa budimljansko-nikšićkog i administratora Mitropolije crnogorsko-primorske g. Joanikija Mićovića, i ove godine svečano su proslavljeni Badnji dan i Božić u Vraki kod Skadra.

Delegaciju Mitropolije crnogorsko-primorske, u proslavi ovog Božića u Skadru, po blagoslovu Preosveštenog Vladike Joanikija činili su protojerej mr Predrag Šćepanović, paroh podgorički, književnik Budimir Dubak, bivši ministar vera i kulture u Vladi Republike Crne Gore, i profesori Bogoslovije Svetog Petra Cetinjskog na Cetinju, Apolon Miščenko i Aleksandar Vujović.

U srijedu 6. januara 2021. godine, badnjake je osveštao sveštenik Ivan Popović, klirik Albanske pravoslavne crkve, uz prisustvo predstavnika  Srba i Crnogoraca u Republici Albaniji, i vernog naroda koji se okupio u porti hrama Presvete Trojice u Vraki. Badnjake su posle osveštavanja naložili predsednik Udruženja „Morača-Rozafa“ g. Pavle Brajović  i predstavnici Društva Sveti Jovan Vladimir iz Skadra.

Na praznik Roždestva Gospoda Isusa Hrista, u četvrtak 7. januara 2021. godine u hramu Presvete Trojice u Vraki, svetu božićnu liturgiju saborno su služili sveštenici Srpske i Albanske pravoslavne crkve, protojerej mr Predrag Šćepanović i sveštenik Ivan Popaj. Čtecirao je Rus Sergej Miščenko, unuk pokojnog Alekseja Miščenka, osnivača i prvog predsednika Pravoslavnog Društva Sveti Jovan Vladimir u Skadru, a za pevnicom je pojao profesor Cetinjske bogoslovije i urednik Katihetskog programa Radio Svetigore Aleksandar Vujović.

Ovog puta zbog poštovanja mera povodom pandemije izazvane virusom korone, vernici su ispoštovali sve predviđene mere i na liturgiji se sabrali u manjem broju, nego na ranijim liturgijama, pritom poštujući i ostale propise koji su propisane za suzbijanje virusa korone.

Liturgijskom sabranju prisustvovala je i gospođa Dragana Vučićević, prvi savjtnik u Ambasadi Republike Srbije u Tirani, koja je ovom prilikom uručila i poklone za crkvu Svete Trojice u Vraki, komplet od dvadeset cjelivajućih ikona velikih Hristovih i Bogorodičinih praznika, koje su dar Njegovog Preosveštenstva Episkopa niškog g. Arsenija i eparhije niške. Aleksandar Vujovic, foto All-focus

Categories: Društvo

Leave a Reply