Ekonomija

Britanska funta dostigla dvogodišnji maksimum nakon istorijskog trgovinskog sporazuma sa EU nakon Brexita

Britanska funta porasla je na skoro dvogodišnji maksimum nakon što je konačno postignut dugo očekivani trgovinski sporazum između Ujedinjenog Kraljevstva i Evropske unije nakon Brexita.

Funta sterlinga porasla je više od 0,8 odsto, na oko 1,3560 dolara, nakon što je najavljen sporazum. Takođe se povećala prema euru na nešto više od 1,11 eura. Ranije ovog meseca, valuta je probila maksimum za 2020. godinu od 1,3624 dolara, nivo koji nije dostigla od maja 2018.

FTSE 100 je takođe završio dan povećanjem, jer je trgovanje zaustavljeno rano uoči božićne pauze. Pregovarači o Brexitu postigli su sporazum u četvrtak, završavajući 11 meseci duge razgovore započete 31. januara, kada je Britanija zvanično napustila blok i ušla u prelazni period.

Sporazum će ponuditi podršku za britansku valutu, prema Berenbergovom višem ekonomisti Kallumu Pickeringu.

„Uklanjanjem velikog negativnog rizika za britansku ekonomiju kako u kratkoročnoj, tako i u dugoročnoj perspektivi, sporazum bi otključao značajne investicije u Velikoj Britaniji i podržao oporavak kada trenutni šok od koronavirusa počne da bledi, kao i pružio pozitivnu pozadinu za britanske akcije i funte u 2021. godini“, rekao je.

Strane su se sukobile oko niza ključnih pitanja, pri čemu je EU nastojala da zadrži pristup vodama Ujedinjenog Kraljevstva za svoje ribolovne flote, a Velika Britanija je želela da u velikoj meri ograniči ta ribolovna prava.

Sporazumom o Brexitu sačuvaće se britanska nulta carina i nulta kvota jedinstvenom tržištu bloka i izbeći ekonomski štetan izlazak „bez dogovora“. Međutim, sporazum ne pokriva mnogo veći i uticajniji finansijski sektor nacije. Brisel još nije odlučio da li će Velikoj Britaniji odobriti pristup finansijskim tržištima Unije. Izvor-foto:Z.Milic,logicno,Agencije i portali

Categories: Ekonomija

Leave a Reply