Društvo

LESKOVAC: Zasedao štab za vanredne situacije

U Leskovcu je danas održan Gradski štab za vanredne situacije, dve nedelje nakon proglašenja vanredne situacije.

U okviru prve tačke dnevnog reda dr Aleksandra Nikolić, v.d. direktora Zavoda za javno zdravlje, je podnela izveštaj o epidemiološkoj situaciji za protekli period.

„U posmatranom periodu od 30. novembra do 14. decembra registrovano je 1155 slučajeva što čini 35.29% od ukupnog broja obolelih od početka epidemije zarazne bolesti Kovid-19. Zbog naglog priliva velikog broja pacijenata na bolničkom lečenju, prošireni su kapaciteti Kovid bolnice za 44,5%. Zbog porasta broja lica za preglede u Kovid ambulanti, 4501 za prethodne dve nedelje, povećan je broj ekipa lekara i sestara u DZ Leskovac, prošireni su kapaciteti Kovid ambulante, “ – kazala je dr Nikolić i zaključila da je u poslednjih 15 dana došlo do pogoršanja epidemiološke situacije na teritoriji grada Leskovca, nakon čega je naglasila značaj poštovanja svih mera od strane Kriznog štaba Vlade Republike Srbije i grada Leskovca, rigorozne kontrole sprovođenja propisanih mera od strane nadležnih organa na teritoriji grada, izbegavanje okupljanja u većem broju i smanjenja kontakata na minimum, kao i nošenja zaštitnih maski, održavanje fizičke distance i redovne higijene ruku.

Pored toga Gradskoj uprav, javnim i javno-komunalnim preduzećima i ustanovama čiji je osnivač grad da zaposlenima sa utvrđenim hroničnim bolestima, starijima od 60 godina, roditeljima dece do 12 godina, a posebno samohranim roditeljima, u skladu sa mogućnostima odobri rad od kuće.

Gradonačelnik Leskovca i komandant štaba dr sci. med. Goran Cvetanović je naglasio da je vanredna situacija pre dve nedelje proglašena u nameri da se građani upozore na ozbiljnost situacije i važnosti pridržavanja propisanih mera.

 Svedoci smo da je virus sve zastupljeniji i zbog toga ćemo na današnjoj sednici saslušati procenu nadležne zdravstvene institucije kako bismo našim sugrađanima predočili trenutno stanje i upozorili ih da budu na oprezu.

Što se današnjeg dana tiče stiglo je 288 rezultata testiranja, tj. 159 za grad Leskovac od čega je 50 pozitivno. Čeka se 137 rezultata.

Iznete cifre upućuju nas na činjenicu da je svakodnevno sve više obolelih i hospitalizovanih lica. Što se tiče leskovačke COVID bolnice, trenutno je hospitalizovano 200 pacijenta, od čega je 134 lica iz Leskovca. Bilo je 16 prijema i 17 otpusta, dva pacijenta su poslata u Klinički centar Niš, a nažalost bilo je 5 smrtnih ishoda. Na kiseoniku je 123 pacijenata, na respiratoru petoro lica.“

Gradonačelnik je apelovao na građane da maksimalno smanje kontakte, da predstojeće slave obeleže u najužem krugu porodice kako ne bi sebe i druge doveli u rizik od zaražavanja. Posedno zbog toga što iako su i Službe za urologiju i neurologiju priključene kovid sistemu kako bi se povećao smeštajni kapacitet, sve je više hospitalizovanih, ali i zbog činjenice da raste broj lekara i medicinskog osoblja koji nisu u mogućnosti da rade jer su inficirani ili su u izolaciji.

Od početka epidemije na teritoriji Jablaničkog okruga potvrđeno je 5232 slučaja kovida, od toga 3 272 u Leskovcu, u Vlasotincu 1100, 445 u Medveđi, 277 Lebanu, Bojniku 149 i u Crnoj Travi je do sada obolelo 7 lica.

Categories: Društvo

Leave a Reply