Društvo

Lavrov stigao u Republiku Srpsku – Dodik i Lavrov o Dejtonu: Nema promene bez saglasnosti svih

Ministar inostranih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov stigao je u sedište Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu. Lavrov se sastao sa predsedavajućim Predsedništva BiH Miloradom Dodikom i predsednicom Srpske Željkom Cvijanović.

Milorad Dodik izjavio je uoči posete Lavrova da će saradnja Republike Srpske i Rusije biti nastavljena i u političkom i ekonomskom, i u svakom drugom obliku, i istakao da su optužbe da Rusija ima negativan uticaj neosnovane.

On je za RTRS rekao da je ruska uloga u Republici Srpskoj i BiH konstruktivna i u skladu sa međunarodnim pravom i da su neosnovane optužbe Zapada, ali i druge dvojice članova Predsedništva BiH o navodnom malignom uticaju i rovarenju po BiH.

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je na sastanku sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovim razgovarano o Dejtonskom sporazumu koji nije napravljen da bude promenjen i ukinut bez saglasnosti svih strana u naroda. BiH – dva entiteta i tri konstitutivna

„Mi smo dugo godina izražavali protivljenje međunarodnom intervencionizmu viskog predstavnika i zato tražimo danas da Kancelarija visokog predstavnika i on sam budu ukinuti“,  rekao je Dodik.

Dodik kaže da su tzv. Binska ovlašćenja prevara i podvala i da PIK nije moga bilo kome da da takva ovlašćenja. On je istakao da svi zakoni koje je nametnuo viskoki predstavnik moraju da budu ukinuti.

Dodik je istakao da je na današnjem sastanku razgovarano o dobrim odnosima Republike Srpske i Rusije, te da je konstatovano da nema otvorenih pitanja.

On je naglasio da je čast što je Lavrov došao u Srpsku na godišnjicu potpisivanja Dejtonskog sporazuma. Zahvalio je Rusiji na ulozi u kreiranju i dolasku do sporazuma, a posebno za njegovu afirmaciju.

„Ta podrška je bila veoma važna i dovela je do toga da zaista znamo da u svetu postoje oni koji su spremni da se drže potpisanog sporazuma“,  istakao je on.

Dodik je ponovio da Republika Srpska ne želi i ne prihvata članstvo u NATO.

Poručio je da se Srpska neće pridružiti sankcijama protiv Rusije, istakavši da Republika Srpska nije tražila nikakvu podršku za secesiju, za šta neki pokušavaju da je optuže. sputniknews.com

Categories: Društvo

Leave a Reply