Ekonomija

Rusija zabranjuje uvoz rparadjza i jabuka iz Azerbejdžana

Ruski poljoprivredni inspektorat ograničio je uvoz paradjza i jabuka iz Azerbajdžana, nakon što su u proizvodima pronađeni nepoznati sastojci. Embargo stupa na snagu 10. januara.

Ruski Rosselkhoznadzor (Savezna služba za veterinarski i fito-sanitarni nadzor) izjavio je u sredu da je više puta upozorio azerbajdžanske izvoznike na sve veći broj “nedopuštenih predmeta” koji su primećeni u zalihama voća i povrća.

Nadzornik je ranije izjavio da se broj takvih slučajeva naglo povećao u 2020., u odnosu na godinu prije. Pronađeni su štetne materije poput graptolitamolesta, moljca koji uglavnom oštećuje voće s košticama i uzrokuje značajne ekonomske gubitke. No otkriven je i jedan od najvećih štetočina koji je prisutan na paradjzu na Sredozemlju i drugim toplim delovima vurope, odnosno tuta absoluta. Štetočine su otkrivene u pošiljkama jabuka i paradjza, koje su pristigle iz Azerbajdžana.

Rosselkhoznadzor je izjavio da je od 22. septembra zabeležio 17 takvih slučajeva.

Azerbejdžan je jedan od najvećih dobavljača paradajza za Rusiju, s uvozom u vrednosti od gotovo 190 miliona američkih dolara i otprilike trećinom od sveukupnih dolaznih pošiljaka voća koje su u Rusiju pristigle prošle godine.

Baku je iznenađen moskovskom zabranom, izvestila je RIA Novosti, pozivajući se na osobu koja je upoznata s tim pitanjem. Gotovo 90 posto azerbajdžanskih izvoznih prihoda dolazi od prodaje naftnih derivata, s time da je izvoz paradajza vodeći izvozni proizvod, koji nije nafta i plin, a da je izvezen iz kaspijske države. Prema azerbajdžanskim carinskim podacima, od januara do septembra stranim je kupcima otpremljeno više od 160.000 tona paradajza, u vrednosti od više od 173 miliona dolara.

Azerbejdžan nije bio jedina zemlja koja je ovog meseca bila predmet ruskog zamrzavanja uvoza. Rosselkhoznadzor takođe je izrazio zabrinutost zbog sigurnosti uvoza turskog paradajza, no turska je strana izbegla opštu zabranu, odnosno samo su dve provincije suočene su s privremenim ograničenjima od petka. Moskva je u sredu uvela slična ograničenja za paradjz i papriku iz provincije u Uzbekistanu, kao i za armenski region koji se graniči s Turskom. Izvor-foto: Logicno, S.F. Agencije i portali

Categories: Ekonomija

Leave a Reply