Kultura

KULTURA I KORONA: Louvre na aukciju stavlja vreme s Mona Lisom da spasi finansije

Dok pandemija koronavirusa posetioce drži podalje od muzeja, Louvre nudi privatno ‘druženje’ s Mona Lisom i šetnju duž istorijskog krova francuskog muzeja ne bi li popunio rupu u svojim finansijama.

Onaj ko da najbolju ponudu, dobiće mogućnost svedočiti godišnjem pregledu remek-dela Leonarda da Vincija, koje se obično vidi samo delimice preko glava naguranih pred portretom.

Među delima koje će ići na aukciju biće i ulje na platnu koje je 1962. godine naslikao Pierre Soulages, a čuvano je u umetnikovoj privatnoj zbirci, sat po narudžbini proizvođača satova Vacherona Constantina i šetnja krovom 800 godina stare palate Louvrea s francuskim uličnim umetnikom JR-om.

“Louvre pati kao i svi ostali muzeji širom sveta”, rekao je Yann Le Touher, zadužen u muzeju za odnose s sponzorima.

Svake se godine “Mona Lisa”, možda najpoznatija slika na svetu, skida sa zida, te joj se uklanja staklena pregrada radi provere, jer remek-delu koje datira iz perioda oko 1503. godine preti pukotina.

Neki svetski čelnici bili su među srecnicima koji su u zadnjih nekoliko decenija svedočili tom retkom događaju.

Aukcijska kuća Christie’s nada se da će se online aukcijom prikupiti više od milion eura, uključujući procenjenih 10.000 – 30.000 eura za iskustvo druženja izbliza s tim delom.

Louvre je imao blizu 10 miliona posetilaca 2019. godine, ali je bio zatvoren više od pet meseci za vreme dva karantina zbog koronavirusa. Dok je bio otvoren leti, broj posetilaca pao je za 75 posto za vreme turističke sezone. Le Touher je rekao da će Louvre izgubiti 90 miliona prihoda ove godine, prenosi Hina.(Fena)

Categories: Kultura

Leave a Reply