Ekonomija

EKONOMIJA: Predviđa se da će koronavirus do kraja 2020. globalni dug dovesti do 200 BILIONA USD

Svetski apetit za zaduživanjem raste s globalnim dugom, za kojeg se očekuje da će doseći sledeću prekretnicu od 200 biliona dolara već ove godine, prema rejting agenciji S&P Global.

To će navodno predstavljati 265 posto svetske godišnje proizvodnje, što će porasti za 14 bodova kao postotak svetskog BDP-a. Dramatični nalet izazvali su i industrijski pad zbog širenja koronavirusa i dodatno zaduživanje na koje su vlade, kompanije i domaćinstva morale pristati, rekla je agencija sa sedištem u New Yorku.

„Globalni dug prema BDP-u raste već dugi niz godina; Covid-19 je jednostavno pogoršao stvar”, navodi se u izveštaju.

Uprkos rastućem dugu i nizu zadataka tokom nadolazeće godine, S&P uskoro ne očekuje veliku krizu.

“Predviđeni porast globalnog duga prema BDP-u od 14 posto u 2020. godini verovatno neće uzrokovati kratkoročnu dužničku krizu, pod uslovom da se ekonomije oporave, da cvakcine postanu široko rasprostranjena, kamate da ostaju vrlo niske, a ponašanje u pogledu zaduživanja umereno”, navodi agencija.

Globalni odmer duga u BDP-u navodno će se smanjiti na 256 posto u roku od dve godine, čim svetska ekonomija stane na noge.

“Očekujemo da će se rast duga korporacija, vlada i domaćinstava ublažiti onako kako to obično ide nakon recesije”, navodi se u izveštaju.Izvor: N.N.logicno,Agencije i portali

Categories: Ekonomija

Leave a Reply