Društvo

Trampov štab osporio rezultate u Viskonsinu i najavio tužbu. Brazilski predsednik ima informacije o mogućoj prevari na izborima u Americi

Izborni štab aktuelnog predsednika SAD Donalda Trampa osporio je danas rezultate glasanja na predsedničkim izborima u saveznoj državi Viskonsin i najavio tužbu Vrhovnom sudu, nakon što je guverner Viskonsina Toni Evers u ponedeljak potvrdio pobedu Džoa Bajdena u toj državi.

„U današnju tužbu smo uključili i četiri slučaja sa jasnim dokazima o nezakonitostima, kao što su nelegalno prepravljanje glasačkih koverata onih koji se nisu pojavili na biračkim mestima, prisvajanje neregularnih listića i održavanje ilegalnih glasačkih skupova nazvanih ‘Demokratija u parku'“, navodi se u saopštenju Trampovog tima.

Viskonsin je jedna od ključnih država u kojoj je aktuelni predsednik Donald Tramp osporavao pobedu Bajdena i tražio ponovno brojanje glasova.

Today I carried out my duty to certify the November 3rd election, and as required by state and federal law, I’ve signed the Certificate of Ascertainment for the slate of electors for President-elect Joe Biden and Vice President-elect Kamala Harris.

— Governor Tony Evers (@GovEvers) November 30, 2020 

Iako zvanični rezultati američke predsedničke trke tek treba da budu potvrđeni, nekoliko svetskih lidera već je čestitalo bivšem potpredsedniku na pretpostavljenoj pobedi.

Brazilski predsednik Jair Bolsonaro kaže da ima sopstvene izvore informacija koji mu govore o mogućoj prevari tokom predsedničkih izbora u Sjedinjenim Državama.

Brazilski lider je dodao da će se ipak uzdržati „još malo“ pre nego što prizna Bidena za izabranog predsednika. Do sada je nekoliko država, uključujući države EU, Kina, a takođe i šef UN, čestitalo Bidenu na pretpostavljenoj pobedi, koju američke države tek treba da potvrde.

“Imam svoje izvore informacija da je tamo zaista bilo puno prevara”, rekao je Bolsonaro novinarima u nedjelju. “Niko ne govori o tome. Da li je bilo dovoljno da se definiše pobeda za jedne ili druge, ne znam.”

Bolsonaro je takođe izrazio zabrinutost zbog trenutnog brazilskog izbornog sistema, koji je podložan prevarama, rekao je on, pozivajući zemlju da se vrati na papirni sistem glasanja na sledećim predsedničkim izborima, koji će se održati 2022. godine. Izvor:sputniknews.com, Z Milic, logicno, Agencije i portali

Categories: Društvo

Leave a Reply