Društvo

Fauci upozorava na novi talas koronavirusa nakon Dana zahvalnosti

SAD bi se trebala pripremiti za “nagli porast” slučajeva koronavirusa dok se milioni putnika vraćaju kući nakon praznika Dana zahvalnosti, upozorio je vodeći američki naučnik Anthony Fauci.

SAD su najviše pogođena zemlja, s 266.074 smrtnih slučajeva uzrokovanih bolešću Covid-19. “Gotovo sigurno će doći do posledica zbog onoga što se dogodilo s putovanjem”, rekao je Fauci za CNN.

Putovanje tokom Dana zahvalnosti u četvrtak učinilo je ovo najprometnijim sedmicom u američkim aerodromima od početka pandemije, prenosi AFP.

“Možda ćemo videti talas, nagli porast za dve ili tri sedmice. Ne želimo prestrašiti ljude, ali to je stvarnost”. Rekao je Fauci.

Trend je zabrinjavajući, rekli su Fauci i drugi vladini naučnici, a božićni praznici uskoro donose više putovanja i porodičnih okupljanja.

Deborah Birx, koordinatorica za odgovor na koronavirus u Beloj kući, podsetila je na porast Covid-19 nakon prazničnih vikenda u maju.

“Sada ulazimo u ovaj talas nakon Dana zahvalnosti s tri, četiri i 10 puta većim obimom bolesti u celoj zemlji”, rekla je za CBS.

Američki vodeći anesteziolog, viceadmiral Jerome Adams bio je podjednako otvoren.

“Želim biti iskren s američkim narodom. Pogoršaće se (stanje) tokom sledećih nekoliko sedmica “, rekao je za Fox News.

Američki su mediji, u međuvremenu, izvestili da su prve pošiljke vakcine Pfizer protiv Covid-19 u SAD stigle iz laboratorija Pfizer u Belgiji.

Pfizer je koristio čarter letove za brzu distribuciju očekujući da dobije američko odobrenje za upotrebu već 10. decembra, prenose Wall Street Journal i drugi mediji.

Novi koronavirus ubio je najmanje 1.453.074 ljudi širom sveta od izbijanja epidemije u Kini prošlog decembra.(Fena)

Categories: Društvo

Leave a Reply