Društvo

Briselu nije pravo što Mađari uvoze ruske vakcine

Povodom najava da će Mađarska dozvoliti uvoz i upotrebu ruske vakcine protiv Kovid19, u Evropskoj komisiji kažu da hitno odobrenje na nacionalnom nivou jeste jedan od mogućih načina za uvoz te vakcine.

Upotrebnu dozvolu za teritoriju EU izdaje Evropska agencija za lekove, ali postoji procedura koja se sprovodi u hitnim situacijama koju zemlja članica može da iskoristi za nabavku vakcina”, kaže portparol Komisije Stefan de Kersmaker, prenosi Tanjug.

U Komisiji napominju da će u konkretnom slučaju mađarske nacionalne vlasti morati da „donesu odluku i preuzmu odgovornost za ono što sledi”.

„Ako se upotreba dozvoli od strane mađarskih nadležnih vlasti, vakcina može da se koristi samo u Mađarskoj, ali ne i dalje u EU”, kaže Kersmaker.

U Evropskoj komisiji napominju da „nemaju podatke” o ruskoj vakcini i da je proizvođač tek nedavno „napravo prve kontakte” sa Evrospkom agencijom za lekove.

Dodaje se da se u Briselu zalažu za autorizaciju vakcina koja dolazi kroz Evropsku agenciju za lekove jer će ona „temeljno ispitati efikasnost i bezbednost” vakcine pre nego što dođe na tržište EU.

Categories: Društvo

Leave a Reply