Društvo

DRUGI PIŠU: Šta je predsednička tranzicija i kako to funkcioniše u SAD?

Na ovogodišnji proces predsedničke tranzicije u SAD uticalo je kašnjenje u objavljivanju zvaničnih rezultata izbora i nespremnost predsednika Donalda Trumpa da prizna poraz na onome što je opisao kao “lažni” izbori.

Američki predsednik Donald Trump odobrio je potez Uprave za opšte usluge (GSA) da započne proces predsedničke tranzicije u zemlji kako bi demokrata Joe Biden potencijalno mogao položiti zakletvu 20. januara.

Predsednik je u ponedjeljak tvitovao da „u najboljem interesu nacije, on preporučuje“ da administrator GSA Emily Murphy i njen tim „urade ono što treba da se uradi u odnosu na početne protokole i poručili su mom timu da uradi isto.“ Evo kratkog uvida u to kako funkcioniše proces predsedničke tranzicije u SAD.

ŠTA JE PREDSEDNIČKA TRANZICIJA?

Pojam „tranzicija“ odnosi se na vreme između predsedničkog kandidata koji prevladava na izborima i ceremonije inauguracije, procesa koji sprovodi neprofitni tranzicioni tim izabranog predsednika koji ima svoje osoblje i budžet.

KAKO TO FUNKCIONIŠE U SAD?

Proces je regulisan predsedničkim Zakonom o tranziciji iz 1963. godine i njegovim amandmanima koji predviđaju da tranzicija zvanično započinje kada se sazna za ishod izbora.

Odeljak 1 dokumenta ističe da Zakon ima za cilj da „promoviše uredan prenos izvršne vlasti u vezi sa istekom mandata predsednika i inauguracijom novog predsednika.“

Tranzicija započinje nakon što pobednika u predsedničkoj trci „utvrdi“ GSA, vladina agencija sa sedištem u Washingtonu, odgovorna za upravljanje saveznom imovinom i podršku osnovnom funkcionisanju saveznih agencija.

Da li izabrani predsednik ima bilo kakvu odgovornost tokom tranzicije?

Tokom tranzicije, izabrani predsednik obično ima zadatak da bira osoblje Bele kuće, kao i one koji će preuzeti ključne vladine funkcije.

Generalno, izabrani predsednik mora imenovati oko 4.000 političkih subjekata, uključujući 1.200 pojedinaca kojima je potrebno odobrenje američkog Senata. Ovaj drugi dio je gornja komora američkog Kongresa.

Kada se završava tranzicija?

Prelaz obično traje od dana izbora početkom novembra do dana inauguracije, koji je ustavno zakazan za 20. januar. Proces od 11 nedjelja, međutim, može se skratiti ako se izborni rezultati ne znaju odmah, što se dogodilo tokom ovogodišnjih izbora.

Tranzicija 2020. komplikovana je zbog nespremnosti predsednika Donalda Trumpa da prizna poraz od Joea Bidena, kojeg su glavne američke novinske mreže proglasile predviđenim pobednikom nekoliko dana nakon izbora 3. novembra, iako je prebrojavanje glasova još uvek bilo u toku.

Budući da je Biden već najavio nekoliko ključnih izbora u vladi, Trump je u ponedjeljak tvitovao da njegov pravni tim još uvek vodi brojne slučajeve kako bi dokazao da su ovogodišnja trka za Ovalni kabinet bili „najkorumpiraniji izbori u američkoj političkoj istoriji“ i da „nikada neće priznati te lažirane glasačke listiće.“

Ovome je prethodio Bidenov tim koji je pozdravio odluku Uprave za opšte usluge (GSA) da nominovanog demokrata prizna kao „prividnog pobednika“ američkih predsedničkih izbora, opisujući taj potez kao „neophodan korak za početak rešavanja izazova sa kojima se suočava naša država.” Izvor-foto: S.Filipovic, logicno, Agencije i portali

Categories: Društvo

Leave a Reply