Društvo

Trampov tim će tražiti ubrzanu žalbu nakon što je federalni sudija odbio tužbu za glasačke listiće putem pošte u Pennsylvaniji

Iako su glavni američki mediji predvidjeli da će demokrata Joe Biden pobediti na američkim izborima, predsednik Donald Trump odbio je priznati poraz, tvrdeći da su se desile masovne prevare na izborima usled neviđene količine glasačkih listića.

Trumpova kampanja najavila je u subotu da će tražiti “ubrzanu žalbu” nakon odbacivanja tužbe podnete ranije u Pennsylvaniji, u kojoj zahtevaju odbacivanje glasačkih listića pristiglih poštom u ovoj državi.

„Ispostavlja se da nam današnja odluka pomaže u našoj strategiji da ekspeditivno stignemo do Vrhovnog suda SAD“, navodi se u izjavi Trumpovog advokata Rudyja Giulianija i više pravne savjetnice Trumpove kampanje Jennae Ellis. “Tražit ćemo ubrzanu žalbu Trećem krugu. Postoji toliko dokaza da su u Pennsylvaniji demokrate eliminisale našu priliku da iznesemo 50 svjedoka i druge dokaze da su izborni zvaničnici otvoreno ignorisali zakon Pennsylvanije uskraćujući nezavisnu reviziju”.

Giuliani i Ellis su dalje tvrdili da je ovo “samo produžetak cenzure Big Techa, velikih medija i korumpiranih demokrata zbog osuđujućih činjenica koje američka javnost treba da zna”. Trumpovi advokati takođe su izrazili razočaranje zbog nedostatka mogućnosti da iznesu “naše dokaze“ na ročištu.

Ranije tokom dana, savezni sudija Matthew Brann odbacio je Trumpovu tužbu, opisujući slučaj kao “nategnute pravne argumente bez osnova i spekulativne optužbe”, označavajući najnoviji neuspjeh Trumpove kampanje da ospori predviđene rezultate izbora.

Ranije u subotu, republikanci Mike Kelli i Sean Parnell podnijeli su tužbu pred sudom Commonwealtha u Pennsylvaniji tražeći da se univerzalno glasanje poštom proglasi neustavnim i uskrati većina pensilvanskih glasova na američkim izborima dostavljenim putem pošte.

Demokratski advokat Marc E. Elias označio je tužbu kao “neozbiljnu”, što je izazvalo brzu reakciju Donalda Trumpa, koji je tvrdio da je ona donijeta u ime onih “kojima se gadi Izbor koji predstavlja lažnu zbrku”.

U nastavku tvita, Trump je udvostručio svoje tvrdnje da republikanski posmatrači glasanja „ne smiju da gledaju“, čak ni u prostorijama za brojanje“, ponovo podsjećajući na „lažne glasačke listiće i mrtve ljude koji glasaju“.

Tužba u Pennsylvaniji samo je jedna od desetina tužbi koje je podnijela Trumpova kampanja u pokušajima da poništi predviđene rezultate izbora zbog kojih je Joe Biden pobijedio u predsjedničkoj trci 2020. godine. Od predizborne noći, Trump ističe masovnu izbornu prevaru i zahtjeva zaustavljanje prebrojavanja glasova za koje je izjavio da su „ilegalni“ – posebno glasački listići poštom koji su stigli nakon izbornog dana.

U najnovijoj tužbi koja je odbačena na sudu, Trumpova kampanja tražila je poništavanje miliona glasačkih listića koji „nisu smjeli biti prebrojani“, sugerišući da su navodno sporni glasovi rezultirali „povratkom koji ukazuje da je Biden pobijedio u Pennsylvaniji“.

Ranije tokom nedjelje odbačena je i druga tužba Trumpove kampanje – optužba zvaničnika u Pennsylvaniji da krše državni izborni zakon ne puštajući republikanske posmatrače na lokacije gdje broje glasačke listiće – zbog zdravstvenih zabrinutosti pokrenutih zbog pandemije koronavirusa.

U četvrtak je Trumpov advokat Rudy Giuliani optužio demokrate za centralno osmišljenu izbornu prevaru, tvrdeći da obrazac u ključnim državama bojnog polja prema kojem je Trump ranije izgubio vodi do Bidena.

Osim Pennsylvanije, Georgia je bila još jedna od država na bojnom polju gdje je Trump zahtijevao da ponovo prebroje glasove. Državni sekretar Georgia Brad Raffensperger otkrio je početkom nedjelje da je ručna revizija glasačkih listića u državi potvrdila pobjedu Joea Bidena i ovjerila rezultate u petak.

Nakon Raffenspergerove izjave, Associated Press uputio je konačni poziv za predsjedničke izbore, projicirajući da je Biden pobijedio u Georgiji i dobio 306 elektorskih glasova u poređenju sa Trumpovim 232, pobijedivši na predsjedničkim izborima u SAD 2020.

Na predsjedničkim izborima u SAD 2020. desio se istorijski ishod, dijelom zbog neviđenog broja glasanja putem pošte – prakse glasanja koju su demokrate proglasile sigurnijim načinom glasanja usred pandemije koronavirusa koja bjesni u zemlji, a žestoko mu se usprotivili Trump i njegove kolege republikanci kao potencijalno sredstvo koje dovodi do izborne prevare. S.Filipovic, logicno, Agencije i portali

Categories: Društvo

Leave a Reply