Društvo

Holandski novinar srušio “tajni” sastanak odbrane EU nakon što je pristupni kod slučajno objavljen na mreži

Holandski novinar uspeo je da se prijavi na navodno visoko bezbednu videokonferenciju u EU, koristeći pin-kod koji je slučajno postavljen na Twitter nalogu ministra odbrane.

“Hakovanje” se dogodio u petak, kada je novinar RTL Nieuws, Daniel Verlaan uspeo da se uključi u mrežno okupljanje velikana EU. Na snimcima incidenta, koje je novinar podelio na mreži, vidi se kako nasmejani Verlaan maše zvaničnicima, od kojih mnogima nije bilo baš drago što vide novinara – dok su se drugi smejali.

That ⁦@danielverlaan⁩ hack of the EU defence ministers’ meeting? This is how it looked from the inside. Comedy gold. pic.twitter.com/1qvVYKsDpt

— Michiel van Hulten (@mvanhulten) November 20, 2020

Novinaru se suprotstavio šef EU za spoljnu politiku i bezbednost Josep Borrell, koji je zatražio da se Verlaan predstavi i koji je rekao da je konferencija presretnuta.

„Znate da ste uskočili u tajnu konferenciju?“ Pitao je Borell.

Novinar se izvinio zbog upada rekavši da će otići, dok mu je Borell zaprijetio pravnim posljedicama insistirajući da je

 Nakon što je novinar otišao, sastanak je navodno odmah prekinut zbog narušavanja bezbednosti. Rečeno je da je video konferencija održana kako bi se razgovaralo o poverljivom dokumentu o pretnjama sa kojima se EU suočava, a koji će predstavljati osnovu za odbrambenu strategiju bloka.

Nije bilo odmah jasno da li će se emiter ili reporter zaista suočiti sa bilo kakvim posledicama. Kršenje je omogućeno nakon što je RTL Nieuvs dobio dojavu, usmeravajući njihovu pažnju na snimak ekrana konferencije, koji je na mreži delio holandski ministar odbrane Ank Bijleveld.

Dit was de oorspronkelijke foto die vanaf het account van minister Bijleveld werd gedeeld, met daarin de meeting-ID en vijf cijfers van de pincode.

Het was een zescijferige pincode. Ik joinde met de naam ‘admin’. pic.twitter.com/Fztrbqm5FR

— Daniël Verlaan (@danielverlaan) November 20, 2020

Slika je prikazivala adresu, koja sadrži pet cifara pin koda, potrebnih za pristup privatnoj konferenciji. Ispostavilo se da je ceo kod dugačak šest cifara i Verlaan je morao da pogodi poslednji broj. Rekao je da je kao korisničko ime koristio „admin“ – i primljen je na sastanak bez dalje autentifikacije.

Reporter je rekao da ne veruje da će to funkcionisati do poslednjeg trenutka, pogotovo jer je EU tvrdila da ima više bezbednosnih mera. Verlaan je osudio prijetnje pravnim postupkom, rekavši da će EU “radije naštetiti novinaru nego rješavati svoje probleme”, i optužio blok da “laže” zbog očigledno nepostojećih sigurnosnih mjera.

“Ovo još jednom pokazuje da ministri moraju da shvate koliko morate biti pažljivi sa Twitterom”, rekao je holandski premijer Mark Rutte nakon incidenta.Izvor-foto:Sima E. logicno, Agencije i portali

Categories: Društvo

Leave a Reply