Kultura

Ko će biti srpski kandidat za Oskara: U trci sedam filmova

Sedam domaćih filmova prijavilo se za izbor srpskog kandidata za Oskara na konkursu završenom juče u Filmskom centru Srbije (FCS), potvrđeno je portalu „Nova“ u FCS-u.

Na konkurs su stigle prijave za filmove „Otac“ Srdana Golubovića, „Ime naroda“ Darka Bajića, „Vikend sa ćaletom“ Miroslava Momčilovića, „Moj jutarnji smeh“ Marka Đorđevića, „Pijavice“ Dragana Marinkovića, „Realna priča“ Gordana Kičića i „Dara iz Jasenovca“ Predraga Gage Antonijevića.

Za razliku od ranijih decenija, umjesto Akademije za filmsku umjetnost i nauku (AFUN) izbor srpskog predstavnika za Oskara organizuje FCS i to po novim pravilima. Umjesto komisije od 11 članova, o kandidatu za Oskara za najbolji film na stranom jeziku izjašnjavaće se sedmočlana komisija.

Za ovogodišnji izbor je, objašnjavaju u FCS, pronađeno „kompromisno rešenje“ i komisija će biti sastavljena od predstavnika četiri reprezentativna udruženja, člana UO Filmskog centra Srbije i „dva istaknuta predstavnika iz filmskog sveta“ na predlog UO.

AFUN će, navode u FCS, imati svog člana u komisiji, bez preciziranja njenog sastava. Novina pri izboru je i da će članovi komisije morati da se smenjuju svake godine, odnosno pravilnikom je predviđeno da sadašnji članovi komisije mogu ponovo nađu u ovom telu tek posle četiri godine pauze.

Komisija bi trebalo da od 20. novembra svakog dana gledaju po dva filma u jednoj od sala Kombank dvorane, a rok za prijavu srpskog kandidata za Oskara je 1. decembar.

Dodjela nagrada Američke akademije za film i umjetnost je zbog pandemije odložena za 25. april 2021. godine, a Srbija može da na izbor za najbolji film na stranom jeziku kandiduje samo jedno ostvarenje.

Categories: Kultura

Leave a Reply