Ekonomija

EKONOMIJA: Predsednik ‘’Pfizera’’ prodao deonice zbog vakcine

Predsednik Uprave Pfizera, Albert Bourla, prodao je deonica te kompaniije u vrijednosti 5,56 miliona američkih dolara na dan kad je lično najavio da je njihova vakcina protiv COVID-19 uspešna 90 posto. Kako javlja Reuters, u kompaniji su poručili da je Bourla odobrio prodaju deonica još 19. augusta, pod uslovom da je deonica dosegla određenu cenu.

Bourla je, prema informacijama koje je u utorak objavila američka regulatorna agencija SEC, prodao 132,508 deonica Pfizera po ceni od 41.94 američkih dolara.

– Prodaja ovih deonica je deo ličnog finansijskog planiranja dr. Bourle i ranije utvrđenog plana koji po pravilima SEC-a dozvoljava većim vlasnicima deonica i insajderima kompanija koje su izlistane na berzi trgovanje ranije određenog broja deonica u ranije određenom trenutku – stoji u odgovoru Pfizera na novinarsko pitanje.

Podsetimo, Pfizer je u ponedjeljak objavio da je njihova vakcina protiv COVID-19, prema rezultatima inicijalnih testiranja, uspešna najmanje 90 posto, nakon čega je cena deonica te kompanije počela naglo rasti na berzama.

U ponedjeljak je cena deonice Pfizera u jednom trenutku dosegla 15 posto veću cenu od cene prilikom otvaranja trgovanja na berzi tog dana, da bi dan završila s porastom od 7.7 posto.

Pfizer i njihov nemački partner BioNTech su u ponedjeljak najavili da je njihova vakcina sigurna te očekuju da će tražiti odobrenje od američke regulatorne agencije već ovog meseca, čime povećavaju verovatno da će biti odobreno već u decembru, piše Reuters.

 – Danas je veliki dan za nauku i čovečanstvo – rekao je šef uprave Pfizera Albert Bourla u zajedničkom saopštenju ove dve kompanije u ponedjeljak.

Categories: Ekonomija

Leave a Reply