Društvo

Stručnjaci tvrde da su dva objekta u svemiru na putu sudara

Stara kineska raketna baza, lansirana pre više od 20 godina i ugašeni vojni satelit izrađen u SSSR-u spremaju se 16. novembra proći na udaljenosti od 12 metara (40 stopa), prema podacima službe za praćenje svemirskog otpada Leo Labs.

Verovatnost mogućeg sudara između dva satelita mogao bi se dogoditi na nadmorskoj visini od 991 kilometra (616 milja), iznad mora Weddell u blizini Antarktičkog poluostrva.

“Ovo je verojatno jedan od potencijalno najgorih mogućih, slučajnih sudara koje smo imali prilike videti”, rekla je svemirska arheologinja Alice Gorman sa Univerziteta Flinders u Australiji, a navodi Science Alert.

Kineska raketna baza, koja je bila deo rakete Long March 4B lansirane 10. marta 1999., sigurno je prevezla svoj teret, dok je sovjetski satelit nazvan “Parus”, lansiran 22. jula 1989., vojska koristila za komunikaciju i navigaciju.

Predmeti putuju u suprotnim smerovima s relativnom brzinom od oko 14,7 kilometara u sekundi, a ukupna masa procenjuje se na 2.800 kilograma.

Mogućnost za sudar dodatno je zakomplikovana oblikom svemirske letelice, budući da satelit Parus ima boom od 17 metara, koji može zatvoriti projektovan jaz između objekata.

“Još nismo u poziciji da možemo aktivno uklanjati ovakve otpatke. Tako će biti još neko vreme. A zbog nadmorske visine od oko 1.000 kilometara, ove se stvari neće vratiti u roku od nekoliko nedelja ili meseci. Nešto od toga verovatno će biti gore još neko vreme”, dodao je Gorman.

Međutim, ovde na Zemlji ne postoji rizik, čak i ako se dogodi potencijalni sudar. Zabrinutost je da će ova dva predmeta stvoriti kišu sitnih otpadaka. Oni bi izgoreli pri ponovnom ulasku u orbitu, ali je verojatnije da će lebdeti u niskoj zemljinoj orbiti, što predstavlja opasnost za druge objekte koji su u njezinoj orbiti.

“Mislim da do sudara neće doći, da se to neće dogoditi, optimističan sam. Ali moraćemo pričekati”, rekao je Gorman za Science Alert. Držimo palčeve.Iako se najgori mogući scenario, prema proračunima verovatnosti Leo Labsa, verojatno neće dogoditi, samo je pitanje vremena kada će se dogoditi novi sudar u zemljinoj orbiti ili blizu nje. Slična se situacija dogodila početkom godine, kada su se promatrači pribojavali sudara dva davno neaktivna svemirska objekta, koji su trebala proći na udaljenosti od 15 do 30 metara jedan od drugog s mogućnošću sudara jedan na 100, no na kraju su ti objekti bezopasno prošli jedan pokraj drugoga.Kasnije je Leo Labs na Twitteru objavio kako “nema naznaka sudara”. Izvor-foto: S.A. logicno, Agencije i portali

Categories: Društvo

Leave a Reply