Društvo

Krenula distribucija prvih doza Torlakovih vakcina! Ministar Lončar: Posle više od 15 godina imamo domaću, bezbednu vakcinu protiv sezonskog gripa

Prvi put posle 15 godina građani Srbije moći će da se vakcinišu vakcinom protiv sezons

kog gripa Instituta „Torlak“, čija je distribucija počela danas.

Ministar zdravljaZlatibor Lončar rekao je da je danas veliki dan jer je posle više od 15 godina Institut Torlak napravio domaću, pravu, bezbednu vakcinu protiv sezonskog gripa.

– Otišlo je 50.000 vakcina, biće u toku današnjeg i sutrašnjeg dana u Domovima zdravlja i naši građani će moći da prime tu vakcinu. Velika stvar za Srbiju i sve njene građane, neizmerna zahvalnost predsedniku i Vladi Republike Srbije, Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, ljudima koji su verovali u Torlak – rekao je Lončar za TV Pink. Lončar je rekao da je Srbija doživela da Torlak, koji su mnogi pokušali da unište, posle 15 godina prozivede vakcinu i to u specifičnom trenutku za ceo svet.

– Građani mogu da odahnu – rekao je Lončar i dodao da Torlak ne proizvodi samo ovu vakcinu, već i BCG, antiserum za zmijski otrov, probiotike, tetanus, te da će država nastaviti da i dalje ulaže u taj institut.

Lončar je rekao da je Torlak od početka epidemije uradio više stotina hiljada PCR testova na koronavirus i dodao da Institut radi 24 sata. Lončar se osvrnuo i na epidemiološku situaciju u našoj zemlji rekavši da će država uraditi sve da preventiva bude ta koja radi.

– Ako su maska i distanca jedino što daje rezultat, pooštrićemo u tom smislu mere, da maske budu zaštitni faktor koji mora da se koristi… Mnogo ozbiljnije ćemo sankcionisati one koji to ne budu primenjivali – istakao je Lončar.Pink.rs

Categories: Društvo

Leave a Reply