Društvo

Obeleženo 25 godina od egzodusa Srba iz Sanskog Mosta

Simboličnim spuštanjem venaca i cveća u reku Sanu sa gradskog mosta u Prijedoru obeleženo je 25 godina od egzodusa oko 27.000 Srba iz Sanskog Mosta.

Među okupljenima na gradskom mostu bilo i Sanjana koji su se prisetili teških dana, a jedan od njih je i Radoslav Rašljić koji je rekao kako se desilo sve mnogo brzo i da su morali bežati sa malom decom.

Bilo nas je šestoro i eto sad sam se smestio ovdje u Gomjenici. Uspomene su teške, vreme leči sve i prebolelo se, bar oni koji nisu izgubili svoje najmilije – rekao je Rašljić.

Sanski Most jedna je od 13 opština koje su do kasnog leta i jeseni 1995. godine bile u sastavu Republike Srpske.

Oktobarskih dana 1995. godine iz zapadnokrajiških opština nasilno je proterano više od 120.000 Srba.

– Ti ljudi su raseljeni po celom svetu, a svi bi voljeli da se vrate na svoje ognjište, bar u posetu. Međutim, tamo nema razumevanja za ove ljude – rekla je predsednik prijedorske Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Zdravka Karlica.

Karlica je istakla da srpski povratnici i dalje nemaju struje, iako je i prošle godine apelovano da se odnos prema njima promeni.

– Prošle godine smo sa ovog mesta uputili apel da se ponašaju prema našim povratnicima kao mi prema njihovim u Prijedoru, međutim, stanje je nepromenjeno – naglasila je Karlica.

Zamenik načelnika opštine Oštra Luka Dragan Mastikosa izjavio je da se ovim okupljanjem još jednom ukazuje na egzodus Srba 1995. godine.

– Ako mi ne obeležavamo ovaj događaj i ne obraćamo pažnju na to, svi će na nas zaboraviti. Ukazujemo na to da se i na našoj strani desio egzodus – rekao je Mastokosa.

On je ukazao na neke podatke prema kojima je 1995. godine u Sanskom Mostu bilo 28 500 Srba, a sada se prema nekim podacima tamo nalazi njih oko 1 000. “Praktično, tamo živi oko 300 stanovnika. Mi smo proterani iz Sanskog Mosta”, dodao je Mastikosa. Zamenik gradonačelnika Prijedora Aleksandar Miljuš rekao je da je Prijedor primio mnoge stanovnike i izbeglice sa područja Sanskog Mosta. Izvor: SRNA/RTRS

Categories: Društvo

Leave a Reply