Društvo

Predsednik Vučić: Hram Svetog Save će biti nova Sveta Sofija

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i Njegova svetost patrijarh srpski Irinej obišli su Hram Svetog Save u Beogradu gdje su u toku radovi na unutrašnjem uređenju i izrazili zadovoljstvo što će, nakon 100 godina gradnje, ova bogomolja, koja predstavlja vrhunac vizantijske umetnosti, zasijati u punom sjaju za dva meseca.

Patrijarh Irinej poručio je da će hram koji je građen jedan vek biti ponos celog hrišćanskog sveta, te zahvalio svim priložnicima koji su pomogli izgradnju, a posebno državi Srbiji, bez čije bi se pomoći gradio još jedan vek.

On je zahvalio svima što Beograd ima Hram kojim će se ponositi pred celim svetom, istakavši da je ideal srpskog naroda, crkve i države bio da se podigne ovaj hram.

– Ovde je uloženo, ne samo mnogo sredstava, nego i mnogo vremena. Uprkos svim našim tragedijama i Drugom svetskom ratu, Bogu hvala hram privodimo kraju – rekao je patrijarh Irinej.

On je tokom obilaska mozaika Bogorodice, koji predstavlja vernu kopiju Bogorodice iz Aja Sofije, rekao da će svetosavski hram biti zamena za tu svetinju.

Vučić je istakao da je ponosan na državu i SPC koje završavaju ovaj monumentalni posao i iskazao posebnu zahvalnost patrijarhu Irineju.

– Od njegove svetosti sam naučio koliko je racionalan, pragmatičan i odan svom narodu – rekao je Vučić, dodavši da je država sa 43 miliona evra podnela najveći finansijski teret gradnje.

On je rekao da će pravoslavni rod imati Hram Svetog Save kao novu Svetu Sofiju.

– Ovde imamo najverniju kopiju Bogorodice iz Svete Sofije. Izgubili smo Svetu Sofiju, sada imamo zamenu – rekao je Vučić tokom obilaska.

Vučić je podsetio i na ogromnu finansijsku pomoć koju je Rusija dala za izgradnju i iskazao nadu da će, ukoliko to pandemija virusa korona dozvoli, predsednik Rusije Vladimir Putin prisustvovati otvaranju hrama u oktobru.

– Ovo je treći po redu pravoslavni hram u svetu, a nije manji od hramova Hrista Spasa u Moskvi i hrama u Bukureštu. Ovo je mesto lepote, svetlosti, okupljanja i molitve za sve – rekao je Vučić.

Inženjer montaže mozaika Јevgenij Čeličev zahvalio je patrijarhu Irineju, državi i srppskom narodu na časti da upravo ruski umetnici rade na najvećem mozaiku u “najljepšem hramu na svetu”.

On je pojasnio da je mozaik površine 15.000 metara kvadratnih osmišljen tako da će prelamanje svetlosti stvarati efekat da su likovi svetitelja na njima živi. Izvor-foto: Agencije i portali

Categories: Društvo

Leave a Reply