Ekonomija

Nemački poslodavci žele radnike s Balkana: Ne ograničavajte priliv te snage!

Nemački privrednici izrazili su nezadovoljstvo namerom Vlade te države da ograniči priliv radne snage sa zapadnog Balkana na 25.000 godišnje.

 Privrednici navode kako je uredba o zapadnom Balkanu, koja je na snazi od januara 2016. godine, otvorila mogućnosti za zaposlenje u Nemačkoj ljudi iz Crne Gore, Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, s Kosova i Severne Makedonije, istovremeno smanjila ilegalnu imigraciju i predstavlja uspešan model nemačke migracione politike, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na nemačke medije.

List dalje navodi kako “od dodatne radne snage nisu profitirala samo poduzeća, već i nemački fondovi socijalnog osiguranja”.Kako prenosi Deutsche Welle, nacrt zakona na kojem rade ministarstva, kako bi se broj radnika sa zapadnog Balkana ograničio na 25.000 godišnje, naišao na kritiku sa više strana. Handelsblatt citira političara Zelenih Dietera Janeceka koji kaže da je to “besmislen, kratkovid i potpuno pogrešan signal” i dodaje da se otpor formira i u privredi.

Achim Dercks, zamenik izvršnog direktora Nemačke privredne komore (DIHK), kaže kako posle krize, kada potražnja za kvalificiranim radnicima ponovo poraste, predviđeni kontigent može postati usko grlo. Sličan stav ima i Savezno udruženje nemačkih udruženja poslodavaca (BDA).

“Savezna Vlada opravdava reformu s jedne strane činjenicom da postojeća Uredba ističe krajem godine, a s druge strane naglašava da velika potražnja za vizama predstavlja ogromno opterećenje za konzulate u državama zapadnog Balkana. Dugo čekanje na vizu dovodi do nezadovoljstva poslodavaca i radnika”, navodi se u nacrtu predloga zakona.

Umesto određivanja kvote, političari bi trebali uvesti efikasnije procedure za izdavanje viza, kaže Dercks iz DIHK-a, te dodaje da bi digitalizacija tu mogla značajno pomoći, navodi Handelsblatt.

List piše o važnom aspektu za nemačku javnost, naime “studija eksperta za migracije Herberta Brueckera i njegovih kolega sa Instituta za istraživanje zapošljavanja (IAB) pokazuje da se strahovi u vezi s prilivom radnika sa zapadnog Balkana nisu obistinili”.

Udeo nezaposlenih i primalaca socijalne pomoći među onima koji dolaze na osnovu Uredbe o zapadnom Balkanu je najmanji u poređenju sa svim ostalim grupama migranata. Građani zapadnog Balkana su se također bolje snašli u pogledu stabilnosti zaposlenja i zarada. Više od polovine njih (54 posto) rade kao stručnjaci i kvalificirani radnici, dok 42 posto rade kao takozvani pomoćni radnici. Handelsblatt ističe da “zaposlenih sa zapadnog Balkana u Nemačkoj posebno mnogo ima u građevinskoj industriji, koja se snažno zalaže za produženje Uredbe”.

Centralna asocijacija nemačke građevinske industrije (ZDB) procenjuje kako približno 50.000 građevinskih radnika sa zapadnog Balkana radi na nemačkim gradilištima, uključujući armirače, koje je teško naći u Nemačkoj. Agencije i portali,R.Sarajevo

Categories: Ekonomija

Leave a Reply