Kultura

LESKOVAC: Otvorena 22. Balkanska smotra mladih strip autora

U odajama  leskovackog Kultuenom centru ovogodišnja 22. po redu  Balkanska smotra mladih strip autora, otvorena je na specifičan način u skladu sa epidemiološkim merama protiv širenja virusa covid 19. Zbog pandemije korone nije bilo nikakvog zvaničnog dela programa niti okupljanja gostiju i publike, jednostavno su izloženi radovi u oba hola Leskovačkog kulturnog centra.Na otvaranju su polaznici leskovačke Škole strupa pod nadzorom instruktora Marka Stojanovića ispred Leskovačkog kulturnog centra kreativno oslikavali svoje crteže.Zbog vesti o smrti Svetozara Toze Obradovića, jednog od velikana srpskog stripa, manifestacija je otvorena minutom ćutanja.

Na video bimu isred Leskovačkog kulturnog centra sve vreme bile su prikazivane demonstracije radova, nekoliko predavanja i obraćanja velikana devete umetnosti, a ovi sadržaji dostupni su i na internet. Prema rečima Marka Stojanovića, jednog od organizatora, interesovanje za ovu manifestaciju je veliko, a ona će se održavati uz poštovanje mera i preporuka propisanih od strane Gradskog štaba za vanredne situacije. Leskovac je danas, slobodno možemo da kažemo centar stripa u region, bez da to iko ospori jer jednostavno nijedan strip manifestacija se nije održala ovako na ovaj način, da zaista fizički bude postavljena – rekao je Stojanović uz podsećanje da je  učešće uzelo 2 839 učesnika iz 73 zemlje sa 6 kontinenata.

 Publika će narednih dana moći da vidi i izložbu koja će biti posvećena dobitniku nagrade za doprinos srpskom stripu Dušanu Reljiću pod nazivom “Dušan Reljić: Strip legenda”, dok je Narodni muzej domaćin izložbe “Vek češkog stripa”. Publika će moći i sa video bimova da prati obraćanja poznatih strip-autora. Ove godine je na Balkansku smotru stripa učešće uzelo i svoje radove poslalo 2839 autora iz 73 države.

Categories: Kultura

Leave a Reply