Društvo

Vladika Grigorije: Prebilovci mesto golgote i vaskrsenja (FOTO)

U Hramu Hristovog Vaskrsenja u Prebilovcima, kod Čapljine služena je Sveta arhijerejska liturgija povodom obeležavanja Svetih novomučenika prebilovačkih i donjohercegovačkih.

Liturgiju je služio episkop dizeldorfski i cijele Njemačke Grigorije, uz sasluženje vladike zahumsko-hercegovačkog Dimitrija i umirovnjenog vladike Atanasija i sveštenstva Eparhije zahumsko-hercegovačke.

– Evo hrama, evo jevanđelja, evo istine da smrt može da napravi život. Došli smo na ovo strašno mesto, koje ne samo da nije bilo grob naše braće i sestara, nego je bilo pretvoreno u smetljište. Danas, ovo je najljepše mesto u ovom gradu i u ovoj zemlji, i na svetu. Ove kosti postale su golgota i mesto vaskrsenja, da nikada više ne bude poraza, nego mesto pobede – rekao je episkop Grigorije.

Liturgiji i pomenu prisustvovali su meštani Prebilovaca, sada najviše u rasejanju, vernici iz svih hercegovačkih opština.

Srpska pravoslavna crkva 2015. godine kanonizovala je žrtve Prebilovaca i donje Hercegovine u Drugom svetskom ratu, a ovaj praznik ustanovljen je u kalendaru na datum kada su ustaše 1941. godine zverski ubile 850 meštana ovog sela, uglavnom žena i dece.

Hram Vaskrsenja Hristovog sagrađen je u znak sećanja na 4.000 Srba iz donje Hercegovine stradalih od ustaša u Drugom svetskom ratu i bačenih u jame, a čije su kosti minirane 1992. godine u Spomen-kosturnici koja se nalazila na mestu današnjeg Hrama.

Patrijarh srpski Irinej osveštao je Hram 8. avgusta 2015. godine.

U Prebilovcima je u prvim danima avgusta 1941. godine od ukupno hiljadu stanovnika ubijeno 850, od kojih 600 žena i dece. Oni su živi gurnuti u jamu Golubinka kod sela Šurmanci, nadomak Međugorja.

Ovo mesto je spaljeno i u junu 1992. godine, kada su tokom ofanzive “Čagalj” pripadnici Hrvatskih odbrambenih snaga i Hrvatskog vijeća odbrane upali u selo i minirali spomen-kosturnicu. Po povratku Srba u Prebilovce nakon 2000. godine, ostaci kostiju prebilovačkih novomučenika su sakupljeni i sahranjeni u kripti Hrama Vaskrsenja Hristovog.

Hram u Prebilovcima urađen je po uzoru na Crkvu Hristovog groba u Јerusalimu, koja je simbol Vaskrsenja i života, a sagrađen je uz pomoć tadašnjeg predsednika Srpske Milorada Dodika i zahvaljujući donacijama Srba u dijaspori. Izvor- foto: RTRS

Categories: Društvo

Leave a Reply