Sport

Teška nesreća na trci: Biciklista u komi, sudija u kritičnom stanju

Težak incident obeležio je završnicu prve etape biciklističke trke Kroz Poljsku, koja se boduje za “WorldTour”, vožene od Chorzowa do Katowica u sredu.

U poslednjim metrima etape u sprintu su se za etapnu pobedu borili Nizozemci Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma) i Fabio Jakobsen (Deceuninck-QuickStep). Jakobsen je pokušao preteći Groenewegena koristeći mali prostor između njega i zaštitne ograde, ali Groenewegen je pri brzini od 80 kilometara na sat skrenuo udesno s isturenim laktom u nameri da zatvori Jakobsenu prolaz, a to je imalo katastrofalne posledice.

Jakobsen je udario u zaštitnu ogradu, napravio salto u vazduhu te udario u sudiju zaduženog za foto-finiš koji se nalazio odmah do ograde.

Kako je i zaštitna ograda završila na stazi, prilikom prolaska ciljem palo je još nekoliko vozača koji su završili u bolnici, prenosi Hina.

Zbog svog postupka Groenewegen je diskvalificiran te mu je oduzeta etapna pobeda koja je dodeljena Jakobsenu, no to će mu biti slaba uteha jer je završio na intenzivnoj nezi u veštačkno induciranoj komi u bolnici u Katowicama.

Glavna doktorka trke Barbara Jerschina kazala je da je Jakobsen u kritičnom stanju, kao i sudija.

“Istina je, njegov je život ugrožen. Izgubio je jako mnogo krvi te je zadobio brojne povrede glave. Oslobodili smo mu sve disajne puteve te dali kiseonik i sve potrebne lekove. Srce radi normalno”, kazala je doktorica. Izvor-foto: Agencije i portali

Categories: Sport

Leave a Reply