Ekonomija

Španija tone u najgoru recesiju u istoriji

U Španiji je u drugom kvartalu ove godine zabeležen istorijski pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 18,5 posto zbog pandemije koronavirusa, čime je uništen šestogodišnji oporavak od finansijske krize, saop[teno je danas iz Nacionalne kancelarije za statistiku.

Smanjenje BDP-a, koje je teže od očekivanih 16,6 posto, usledilo je nakon pada od 5,2 posto u prvom kvartalu, čime je Španija rekordnim tempom ušla u najveću recesiju do sada. Španija je beležila rast 24 kvartala zaredom do prvog kvartala ove godine i počela je u potpunosti da se oporavlja od finansijske krize iz 2008. godine, prenosi Srna.

Administracija je predvidela pad od 9,2 posto u ovoj godini, čime je nadmašeno smanjenje tokom finansijske krize od 2008. do 2013. godine, a očekuje se rast od 6,8 posto naredne godine.

Posebno su ugroženi mali biznisi, koji su na rubu propasti. Do sada je 40.000 barova, restorana i hotela trajno zatvoreno. Ta bi cifra mogla porasti na 65.000 do kraja godine, što je 20 procenata od ukupnog broja, prenosi AFP.

Categories: Ekonomija

Leave a Reply