Društvo

Muslimani slave Kurban-bajram

Muslimanski vernici danas slave prvi dan Kurban-bajrama.

Kurban-bajram je drugi od dva velika verska praznika koji proslavljaju muslimani širom sveta, a karakteriše ga prinošenje žrtve.

Meso žrtvovane životinje se deli na tri dela – porodica zadržava jednu trećinu, drugu daju rodbini, prijateljima i komšijama, a treća se daje siromašnima i ugroženima.

Bajram-namaz klanjan u Bajrakli džamiji u Beogradu

Bajram-namaz klanjan je jutros u Bajrakli džamiji u Beogradu, a ono što je različito u odnosu na prethodne godine je to što ovog puta zbog pandemije koronavirusa nije mogao da prisustvuje veliki broj vernika.

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije masovnost je isključena, svi prisutni su morali da nose zaštitne maske, a poštovana je i mera fizičke distance među ljudima, prenosi Anadolija.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović u bajramskoj hutbi prethodno je izrazio nadu da će biti bolje, te da valja ustrajati u činjenju dobra.

Pripadnici islamske veroispoviesti u zemljama širom Balkana, kao i u mnogim državama sveta, danas obeležavaju Kurban bajram ili Hadžijski bajram, koji je jedan od dva najveća muslimanska praznika.

Kurban bajram, koji dolazi dva meseca i deset dana nakon Ramazanskog bajrama, traje četiri dana. Za ovaj blagdan posebno je to što se prinosi žrtva – kurban, a meso se dijeli porodici, prijateljima i osobama slabijeg materijalnog stanja.

Categories: Društvo

Leave a Reply