Društvo

Dodik: Ćopić pokazao veličinu srpske duše, Hašane učinio nezaboravnim

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je u Hašanima, kod Krupe na Uni, da delo poznatog pisca Branka Ćopića, koji je čovek Krajine i srpskog naroda, treba dodatno približiti generacijama koje dolaze.

Dodik je, u obraćanju na svečanosti povodom otvaranja obnovljene kuće velikog srpskog pisca, rekao da je o Ćopiću sve rečeno, ali da će se raditi sve što do sada nije bilo urađeno.

– Sigurno jedna najvažnija stvar je da Ćopića i njegova velika dela približimo generacijama koje dolaze, mladima koji čitaju i koji se vaspitavaju. Biće prilike da dolazeći u Hašane možda i razumemo zašto je to sve Ćopićevo bilo tako lepo napisano, da je trebalo da se rodi samo jedan dečak ovdje koji će kasnije izrasti u velikog pisca i da to samo sklopi da se mi u budućnosti time bavimo – rekao je Dodik.

Istakao da je veliki srpski pisac Branko Ćopić živeo za ovaj kraj i nikada nije propustio priliku da se vrati u Hašane i bude među svojim ljudima “i da pokaže veličinu upravo te srpske nacionalne duše koja nije pravila razlike i nikakvu deobu među ljudima”.

– Ne mogu da kažem da je bio u zabludi, ali on je nesumnjivo bogatstvo srpskog naroda. Odavde je krenuo, prošao burno vreme i završio tamo gde je završio – istakao je Dodik.

Dodik je ocenio da je iza Ćopića ostao ozbiljan književni opus.

– To je vanvremenska priča koja zaslužuje da mi ovde okupljeni učinimo sve da ovo bude živo mesto. Podržaćemo opštinu Krupa na Uni da na tom planu uradi šta je neophodno i da kreiramo dan kada ćemo se ovde okupljati. To će odlučiti stručni ljudi – rekao je Dodik.

On je dodao da je veliki pisac svojim velikim delom Hašane učinio nezaboravnim.

– Јer više je voleo Hašane nego mi neka svoja mesta. To ga razlikuje od nas. I da nije bilo Ćopića, pitanje je da li bi bilo Hašana u ovom smislu. Da ga nije bilo, možda se ovo ne bi ni branilo, pa bilo Federacija BiH… Ali evo, ovdje na ivici entitetske linije ponosni smo što smo se izborili da upravljamo ovim resursom, što je velika stvar – napomenuo je Dodik.

Dodik je rekao da će Ćopić živeti “daleko duže nego svi mi zajedno”, te da će se njegove poruke čuti na mnogim mestima.

– Mnoge generacije će učiti, naravno, od njega. A, mi smo ovde da vratimo samo jedan mali dug prema njemu i upravo ga sada vraćamo – istakao je Dodik. Izvor: SRNA/RTRS

Categories: Društvo

Leave a Reply