Društvo

NAUČNICI U PANICI: U norveškom delu Arktika izmerena temperatura od 22°C. Inače je između 5 i 8°C…

Svalbard, norveški arhipelag u Arktiku, u subotu je potukao apsolutni temperaturni rekord dosegnuvši 22 stepena Celzijusovih, objavio je norveški meteorološki institut.

S 21,7 stepeni izmerenih u 18 sati po mesnom vremenu blizu mesta Longyearbyen, arhipelag je imao najtopliji dan od početka merenja.

Prethodni rekord dogodio se 16. jula 1979., kada je bilo izmereno 21,3 stepena, rekao je meteorolog Kristen Gislefoss.

Skupina otoka poznatijih po imenu Spitzberg, nalazi se 1.000 kilometara od Severnog pola.

Subotnji temperaturni rekord koji bi trebao potrajati do ponedjeljka, daleko je iznad uobičajenih temperatura za ovo godišnje doba: u julu, koji je najtopliji mesec na Arktiku, temperature se na Svalbardu kreću između 5 i 8 stepeni Celzijusa.

Arktik se zagrijava dvaput brže od ostatka planeta, kažu znanstvenici.

Ljeto 2020. u regiji obeleženo je gotovo vrućinama u ruskom Arktiku: temperature 5 stepeni Celzijusa iznad normale u januaru u Sibiru te vrhunac od 38 stepeni Celzijusa početkom jula u arktičkom krugu.

Prema službenom norveškom izvještaju “Klima u Svalbardu 2100.”, prosečna temperatura na Svalbardu za razdoblje od 2070. do 2100. trebala bi porasti od 7 do 10 stepeni u odnosu na razdoblje 1970. do 2000., ako se nastavi dosadašnji čovekov uticaj na klimu. 

Poznat po svojim polarnim medvedima, arhipelag Svalbard ima i jednu posebnost: onde se nalazi ugljenokop, a reč je o energiji koja emituje najviše stakleničkih plinova.

No na Svalbardu je smeštena i “Vegetacijska Noina arka”, inagurirana 2008., a reč je o banci u kojoj se čuvaju semenja za budućnost u slučaju kataklizme. 

Taj „biljni sef“ osmišljen protiv klimatskih promena i sam je bio žrtva globalnog zagrevanja. Moralo se uložiti 20 miliona eura kako bi se sanirao pošto su u njega 2016. prodrle vode izazvane topljenjem permafrosta – u načelu večno zamrznutog tla u arktičkom području.Izvor: Agencije i portali 

Categories: Društvo

Leave a Reply