Društvo

“EKOCID PROTIV KOGA SE BORE GRAĐANI DRVARA” Otvoreno pismo načelnice vlastima u Livnu i Sarajevu

Dušica Runić, načelnica Dravara, opštine koja je danima zatrpana smećem, ilegalno uvezenim iz Italije, obratila se vlastima u Livnu i Sarajevu otvorenim pismom, u kojem podseća da sutra, na Dan ustanka protiv fašizma, Drvar slavi Dan opštine.

– Protiv koga se danas bore građani Drvara? Koga da pitam? Kome da se obratim? Šta da kao načelnik opštine odgovorim narodu koji ne može više da izdrži, narodu koji je do pre mesec dana živEo u ekološki zdravoj sredini – poručila je Dušica Runić.

Runićeva podseća da je otpad, koji je iz italije “doplovio” početkom jula,  i dalje u Drvaru, da “kisne, isparava i smrdi”.

Navodi da hronični bolesnici imaju probleme, te da su se pojavili prvi slučajevi zaraze virusom korona.

– Već danima pokušavam administrativnim i zakonskim modelima postići cilj da nelegalno deponovani otpad bude uklonjen sa područja opštine. Kantonalnom ministarstvu prostornog uređenja i zaštite životne sredine bilo je potrebno samo šest dana da izda rešenje o nepostojećem reciklažnom pogonu, a federalnom manje od 25 da izda dozvolu za uvoz otpada. Nadležnom sudu bilo je potrebno više od tri meseca da registraciju sporne firme objavi u službenim novinama, a službeni dopis o registraciji pravnih lica i ne dostavlja opštinama, na čijoj se teritoriji firma nalazi, iako im je to zakonska obaveza – navodi Runićeva

Dodaje da od nadležnih nije dobila nijedan odgovor na postavljena pitanja.Izvor: Srpskainfo,foto:S.Pasalic

Categories: Društvo

Leave a Reply