Kultura

“Mostarsko ljeto 2020”: Izložba Aleksandre Kokotović

„Lemurija izgubljena zemlja“. naziv je izložbe kojom će se, u sklopu “Mostarskog leta 2020”, predstaviti Aleksandra Kokotović. Izložba će biti otvorena u Centru za kulturu u ponedeljak s početkom u 20,30 sati.

Aleksandra Kokotović je vizuelna umetnica. Diplomirala je modni dizajn na „Academia del lusso“ a  ideje izražava kroz slikarstvo, vajarstvo, crtež i grafiku. Članica je udruženja likovnih umetnika Srbije. Rođena je u Sarajevu, a živjela u Bejrutu, Londonu, SAD.

Snažnim introspektivnim odnosom prema  svetu, Aleksandra pokušava umetnički prikazati čovekove iskonske težnje da ovlada svetom, skrivenim značenjima i tajnama prošlosti. I pored prisutne fokusiranosti na prošlost, njeno slikarstvo sadrži aluzije na aktuelne teme današnjice, pre svega pitanja  ekologije, alternativne arheologoije  te najnovijih istraživanja na polju fizike. Njena apstrakcija uvek pomera granice percepcije-konkretne stvari prikazujući apstraktno, a duhovne na materijalan način. Umetnica neumorno eksperimentiše  bojom, teksturom i materijalima u nameri  da  proizvede  ekspresivnu sugestivnost  dela.

Većina slika za izložbu „Izgubljena zemlja Lemurija“ urađena je tehnikom ulje na platnu, ali tu je i pet slika urađenih kombinovanom tehnikom, gde srećemo i lepljeni asfalt, lomljeni mermer, te slikanu jutu. Lemurija je drevna civilizacija za koju se veruje da je postojala u periodu pre Atlantide, te je pod uticajem geoloških promena katastrofalnih razmera nestala s lica zemlje.(NovaSloboda)

Categories: Kultura

Leave a Reply